Alfred’s Trail Edition 5.12 Guatemala Rum
Anmeldt d. 01-03-2016 af Lauge Andreas KjærDuft
Efter noget tid i glasset åbner rommen sig virkeligt op. En skøn duft af mokka, vanilje og blommer. Denne rom dufter skønt. I starten virkede rommen en smule spæd i duften, men den har åbnet sig rigtig flot efter en god halv time.
Smag
Det her rom går tørt ind. Det var overraskende. Det er ikke tit, man smager tør rom fra Guatemala. Men det er slet ikke så tosset. En skøn smag af nougat, mandler og honning begynder så småt at komme frem mens rommen er i munden. Eftersmagen er præget af egetræ, sort peber og bittert, mørkt chokolade. Dette er en tør rom, som afslutter forholdsvist sødt.
Bedømmelse
Alfred’s trail er en helt ny romserie i Danmark. Serien består i øjeblikket af tre forskellige rom. En fra Guatemala, en fra Belize og en fra Barbados. Fælles for alle rommene er, at de er lagret dels i Caribien og dels i Europa. I Europa er rommene finish-lagret på forskellige fade inden de blev sendt på markedet.
Rommene er opkaldt efter de tyske producenters bedstefader, som begyndte at destillere spiritus på et hjemmebygget kedeldestillationsapparat i 1947. Efter anden verdenskrig var spiritus enormt dyrt i Tyskland, så Alfred begyndte at forsyne nabolaget med ulovligt produceret rom og whisky. Drengene bag dette brand er nu fulgt i bedstefaderens fodspor - deraf navnet.
Rommen i glasset er som sagt fra Guatemala. Den er lavet på destilleriet Industrias Licoreras de Guatemala, som også producerer både Ron Zacapa og Ron Botran. Rom fra Guatemala er typisk lettere destillater som efterfølgende er tilsat sukker. Dette er imidlertid ikke tilfældet med denne rom. Alle Alfred’s Trails rom er uden tilsat sukker og farve. Det er meget sjældent, at rom fra Guatemala er usødet. Dette faktum gør allerede denne aftapning spændende.
Hvordan er usødet rom fra Guatemala så? Det er godt - ikke fantastisk godt men godt. 45 % alkohol og ingen sukker - det kan jeg godt lide. Den manglende sødme giver plads til mange subtile smage, som ikke kommer til udtryk i andre rom fra Guatemala. Efter 5 års lagring i hjemlandet har rommen fået ekstra 12 måneders lagring på Château d'Yquem, Sauternesfade - det er også derfor rommen har fået navnet “5.12”. Dette giver rommen en fin sødlig afslutning, og gør at rommen ikke tørrer munden helt ud. Det er første gang at jeg har kunnet smage en finish-lagring så tydeligt, og det er en af de helt store forcer ved dette glas.
Har du lyst til at smage denne perle, skal du skynde dig. Der er kun produceret 1000 flasker af denne rom. Jeg sidder med flaske nummer 301 og den er i hvert fald god.