Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
91 point

Ron Zacapa Royal

Anmeldt d. 06-01-2017 af Mads "Romhatten" Heitmann

Duft

Rommen vil gerne “op” af glasset og starter ud med at bide en anelse i næsen - det tager jeg som et godt tegn! Det følges op af en bredere vifte at mørke og modne toner, hvor både dadler, julekrydderier, brunt sukker og tør frugt kommer til syne. Rommen har ligeledes en god balance ift. alkoholens intensitet og de søde elementer i duften.

Hvis man varmer glasset op, begynder rommen virkelig at åbne sig, og den viser først her sit fulde potentiale. De varme krydderier er meget elegante, og den franske egetræ fornemmes.

Smag

En bred og ikke mindst dyb smagsoplevelse. Den er meget krydret og sammen med de 45 % alkohol, så virker det ganske “tørt”, når man ser på Zacapas portefølje. Smagen sidder der længe og er på ingen måde endimensionel, som man nogen gange ser det med rom, hvor producenten har været for gavmild med sukkerposen. Jeg synes, at det er ganske behageligt og meget flot afstemt. Der er både appelsinskal, flødekaramel, brændt egetræ, garvesyre, bittertanniner, sukkersødme og chokolade - alt sammen i flot balance med hinanden.

Bedømmelse

De seneste tre år har man fra Ron Zacapa sendt nye aftapninger på markedet, disse under navnet “Limitada” - de er udkommet i henholdsvis en 2013, 2014 og 2015 udgave. Men i 2016 blev Limitada-aftapningen erstattet med noget andet og større, nemlig toppen af Ron Zacapa kransekagen; Royal! Rommen fejrer Ron Zacapas 40 års jubilæum som rommærke og er kreeret af Master Blender Lorena Vásquez.

Her er ikke tale om en limited edition rom ligesom de tre Limitadas, som hver især “kun” er udkommet i et antal på mellem 30.000 og 50.000. Royal er kommet for at blive og afdækker dermed et nyt segment i markedet, hvor Zacapa endnu hidtil ikke har været tilstedeværende, nemlig aftapninger til +2000 kr. Rommen skulle være en blanding mellem rom lagret fra 8 år og op til 30 år.

Det første, man spørger sig selv om, når man ser sådan en flaske ramme markedet, er naturligvis, om den virkelig er 2.250 kr. værd. Og nej, det er den på ingen måde. Når det så er sagt, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at det er den bedste rom i rækken af Zacapa-aftapninger.

Ron Zacapa Royal 12

Ron Zacapa Royal - helt tæt på

Hvorfor synes jeg så, at det er den bedste rom Ron Zacapa har at byde på? For det første så holder den 45 % alkohol, hvilket jeg dels synes klæder rommen ift. smagen samt balancen. Det er desuden dejligt at se, at Zacapa begynder at bevæge sig den vej - personligt kunne jeg virkelig godt tænke mig at smage en +50 % fra dem. Dette “nøk opad” i alkoholprocenten vidner om, at markedet er ved at være klart til andet end sukkersødt rom på 40 %. Fedt!

For det andet, så synes jeg, at det klæder rommen noget så grusomt, at den har været i kontakt med fransk egetræ. Det franske egetræ, som er brugt til denne rom, kommer fra fire forskellige skove i Frankrig - i et område, som i mange år er blevet kaldt “Kongens træer” - deraf navnet “Royal”. Dette egetræ giver en distinkt krydret smagsprofil til rommen, som ikke er til at komme udenom. Lækkert!

For det tredje, så føler jeg, at rommen er langt mindre sød end de normale aftapninger fra Ron Zacapa. Det kan have noget med det franske egetræ at gøre, men jeg tror, at det er mere end det. Skulle jeg gætte på sukkerindholdet, så ville jeg anslå, at vi ligger et sted omkring 15 gram pr. liter. (Hvis du har set en sukkermåling på dette produkt, så må du meget gerne sende mig en mail med link til kilden, så jeg kan skrive det i anmeldelsen her.)

Alt dette er med til at gøre Ron Zacapa Royal langt mere kompleks og intensiv end de andre aftapninger i Zacapa-serien. Rommen performer bedre end forventet. Det er en god overraskelse!

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!

Guatemala
2250 DKK
45%
70 cl

Sødme: 5/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


Dadler, julekrydderier, brunt sukker og tør frugt kommer til syne.


Appelsinskal, flødekaramel, brændt egetræ, garvesyre, bittertanniner, sukkersødme og chokolade - alt sammen i flot balance med hinanden.

Brugerbedømmelser: 83/100 (36 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet