Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
87 point

Appleton Estate Rum Black River Casks Aged 15 Years

Anmeldt d. 11-07-2023 af Mads "Romhatten" Heitmann

Appleton Estate er Jamaicas ældste kontinuerligt fungerende destilleri, og mens vi venter på den spritnye Appelton Estate Legend Rum Aged 17 Years, så kigger jeg nærmere på den 15 år gamle rom i serien. Det er dog højest usandsynligt at vi overhovedet får den nye Legend-aftapning at se i Danmark, da rommen kun er produceret i et oplagt på 1500 flasker til verdensmarkedet. Det er en genskabelse af den rom som blev brugt i den originale Mai Tai-cocktail fra 1947. Jeg er bange for, at Legend-aftapningen frem for alt er en marketing-aftapning, men jeg håber bestemt at få mulighed for at smage på de eksklusive dråber. Nok om det… lad os se nærmere på 15’eren!

Appleton Estate, det helt store og legendariske destilleri på Jamaica, er fornyelig udkommet med et 15-års-udtryk. Rommen blev offentliggjort tilbage i 2021, men er først nu komme til lille Danmark – eller det er i hvert fald først nu, at jeg har fået den smagt. For at være helt præcis smagte jeg den første gang på Appleton-destilleriet under et besøg tilbage i april 2023. Et, desværre, skuffende besøg, men det er en anden historie til en anden god gang… Men nu er rommen altså også kommet til Danmark, og derfor skal den naturligvis have et par ord med på vejen.

Ligesom med de andre aftapninger i Appleton Estate-serien, er rommen en blanding af batch-destilleret og kontinuerligt destilleret rom, og fuldmodnet 100 % i det tropiske klima i Jamaica. Altså er rommen modnet i minimum 15 år på destilleriet og har derfor også fået navnet ”Black River Casks”, da blendet ene og alene er sammensat af tønder fra deres Black River-lager, som netop ligger på destilleriet. Udover Black River-lager har Appleton Estate lagerfaciliteter spredt ud over hele øen, nærmere bestemt på 18 forskellige lokationer. De råder over Caribiens største romreserver og ligger inde med omkring 250.000 romfade. Dét alene, siger lidt om deres størrelse og de muskler mærket besidder.

Deres nye 15-års-udtryk er tappet ved klassiske 43 % alkohol, og slutter sig til deres 12-års- og 21-års-blend samt deres nyere 8-års-udtryk. Der er naturligvis ikke tilsat sukker til rommen, og lad os SÅ smage på sagerne…

Duft

Flødekaramel og store fadnoter i næsen. Rommen springer ikke ligefrem op i næsen med betragtelige og potente pot-still-noter, men byder til gengæld på modne og faddrevne elementer som frugt, ristede mandler, pibetobak samt vanilje og andre krydderier. Det dufter tørt og frem for alt krydret…

Smag

I munden har rommen en helt enorm viskositet, og byder på bløde og afstemte noter af fudge, tropisk frugt, vanilje og en meget tør og elegant afslutning. Det er en yderst velsmagende rom i god balance, og man smager tydeligt den lange modning på brugte whiskeyfade.  

Bedømmelse

Hele serien har fået flot, nyt udstyr, som oser af luksus! Den elegante flaske, prop og kasse til 15-års-udtrykket gør virkelig rommen ære. Jeg er meget imponeret over kvaliteten og udseendet af den nye indpakning, og prisen på 549 kr. kan man ikke sætte en finger på. Man får meget rom for pengene!

Når jeg ser alene på smagen af rommen, så havde jeg håbet på en rom med mere pot-still-fylde. Jeg elsker generelt rommen fra Appleton Estate, men har altid ønsket mig, at de prøvede sig frem med noget som smage endnu mere ”jamaicansk”. Ikke at de skal lave noget der smager af Hampden-rom, men deres 12-års- og 21-års-udtryk har, for mig altid mindet mig mere om rom fra Barbados end rom fra Jamaica. Den store brug af kontinuerligt destilleret rom er årsagen til dette, og derfor havde jeg faktisk håbet på et mere pot-still-tungt smagsudtryk med denne nye 15-års-rom. Men nej. Blendet og stilen minder desværre lidt for meget om deres legendariske 12-års-rom, og her synes jeg at Joy Spence, mesterblanderen på hos Appleton Estate, burde være gået i en anden retning. Når det er sagt, så smager Appleton Estate Rum Black River Casks vildt godt. Det er en helstøbt rom som indbyder til endnu et glas, og jeg kommer helt sikkert ofte til at nyde denne rom i fremtiden.

Skrevet af: Christian d. 20-07-2023 22:24

Tak for gode anmeldelser! Beklager en lidt sidelæns kommentar - det handler nemmelig ikke om 15’eren - men ved du tilfældigvis hvem der importerer Appleton til Danmark? De nævner Danmark specifikt som et af de markeder 17’eren bliver solgt til, og jeg er desværre for min pengepung ekstremt interesseret … :-)


Mange hilsner, Christian 

Jamaica
549 DKK
43%
70 cl

Sødme: 2/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


Flødekaramel og store fadnoter med frugt, nødder, pibetobak og vanilje.


Fudge, tropisk frugt, vanilje og en meget tør og elegant afslutning.

Brugerbedømmelser: 86/100 (2 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet