Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
98 point

Gordon & MacPhail Jamaican Rum 1941

Anmeldt d. 01-04-2016 af Mads "Romhatten" Heitmann

Duft

Rommen er utrolig “grøn” i duften og har stadig en flot heavy ester-aroma. Den får mig næsten til at tænke på en tungere Hampden romtype med et højt esterindhold. Skal man sammenligne denne rom med Ping 9, som her på hjemmesiden har scoret toppoints, så dufter denne rom mere markant af jamaicarom i klassisk forstand. Selvom de to rom er fra samme destilleri, så er de vidt forskellige i deres udtryk.

I næsen byder rommen på elegante egetræsnoter, ristet mandel og banan, lettere citrusnoter og godt med krydderi. Duften er noget, jeg kan sidde med i timevis og udforske - fantastisk!

Smag

Med 50 procent alkohol slår rommen naturligvis fra sig ved første indtag, men alkoholen fortager sig hurtigt og efterlader mundhulen med en lang og blød eftersmag. Tanninerne er på ingen måde dominerende på trods af en uhørt lang lagringstid - ganske imponerende!

Moden banan, lidt læder og gummi samt elegant egetræ, er hvad jeg finder i smagen. I eftersmagen kommer det allermest spændende, her finder jeg friske, syrlige røde bær. Denne rom er bestemt ikke sød, men frugtigheden giver den alligevel en behagelig sødmefuld afslutning. En kompleks oplevelse for den garvede romdrikker.

Bedømmelse

Dette er anmeldelse nummer 200 på Romhatten.dk og det fejrer vi med en anmeldelse af “verdens ældste rom”.

Under 2. Verdenskrig, det herrens år 1941, blev denne aftapning destilleret på det nu nedlagte destilleri Long Pond, Jamaica (der går rygter om at destilleriet genåbner meget snart). I 1946 blev fadet fragtet fra Jamaica til England hvor det siden 1967 har været i hænderne på whiskyaftapperen Gordon & MacPhail. Gordon & MacPhail valgte at tappe fadet på flaske i 1999 efter at rommen havde ligget i fadet siden den 03-05-1941, hvilket gør denne rom til den ældste rom på markedet målt på antal år i fad. Jeg har i hvert fald aldrig hørt eller set noget, der kommer i nærheden af 58 års fadlagring. Det tætteste må være Appleton Estate 50 Years Independence? Hvis du kender til noget, der er ældre, er du velkommen til at give os et praj i kommentaren under denne anmeldelse.

Gordon & MacPhail Jamaican Rum Vintage 1941 er en historisk og legendarisk aftapning - og så smager det heller ikke helt dårligt. Utroligt nok har fadsmagen ikke overtaget de finere jamaicanske smagsnoter, og det har sikkert noget at gøre med den europæiske fadlagring.

Det er dragende at drikke rom, som er over dobbelt så gammelt som en selv. Rommen er ældre end min far! Det er jo sindssygt at tænke på. Så gammelt rom er naturligvis ikke billigt. I dag koster rommen lige under 15.000 kr. i vejledende udsalgspris, og det er naturligvis mange penge. Da Juuls Engros (distributøren af denne rom) første gang købte flasker hjem af denne aftapning stod flaskerne til en pris på mellem 5-6.000 kr. i vejledende udsalgspris, men Juuls har løbende købt ind af flaskerne, og da Gordon & MacPhail proklamerede, at der snart ikke var flere flasker tilbage, slog de til og købte resterne til Danmark - og tak for det!

En samlet vurdering på denne aftapning herfra må være, at rommen er fantastisk, det er der ingen tvivl om! Men den slår ikke Ping 9. Så med mindre du ikke kan finde Ping 9, så gå efter Gordon & MacPhail Jamaican Rum Vintage 1941! ...hvis det bare ikke kan blive vildt nok!

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!

Jamaica
14750 DKK
50%
70 cl

Sødme: 5/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


I næsen byder rommen på elegante egetræsnoter, ristet mandel og banan, lettere citrusnoter og godt med krydderi. Duften er noget, jeg kan sidde med i timevis og udforske - fantastisk!


Moden banan, lidt læder og gummi samt elegant egetræ, er hvad jeg finder i smagen. I eftersmagen kommer det allermest spændende, her finder jeg friske, syrlige røde bær.

Brugerbedømmelser: 89/100 (13 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet