Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
100 point

Ping 9 Jamaica 1977 35 Year Old Rum

Anmeldt d. 11-12-2015 af Mads "Romhatten" Heitmann

Duft

Farven er flot ravgylden - og lad mig hurtigt indskyde, at farven naturligvis ikke er tilsat. Her er udelukkende tale om den farve, som fadet giver fra sig over årtier.

Duften er lækker og imødekommende og umiddelbart ikke som det, man vil forbinde en pot still rom fra Jamaica med. Man kan sagtens fornemme, hvordan egetræsfadet over meget lang tid har skrællet alle urenhederne væk fra denne engang tunge rom.

I duften finder man en flødeagtig karamel, masser af vanilje, kandiserede grønne æbler og syltede mandariner. Lidt kanel kommer ligeledes frem og leder tankerne over på brunkager og pebernødder - en meget subtil julestemning er at finde i glasset.

Jeg kan sidde med næsen i glasset hele aftenen og udforske profilen - de 61 % alkohol fornemmes slet ikke.

Smag

Wow! Dette er den reaktion, de fleste romdrikkere vil have efter første indtag. Man bliver overvældet og ikke mindst overmandet af en meget høj alkoholprocent, som er iklædt så mange indtryk, at den stort set ikke fornemmes.

Vi har her at gøre med en uovertruffen kompleksitet, som sjældent ses. I starten er smagen faktisk præget af en meget tæt sødmefuld honningprofil. Rommen er sød. Jeg er lamslået. Normalt, når man drikker rom af denne alkoholstyrke, mister man alt, hvad der hedder naturlig mundvand, men ikke her. Og husk på, at der ikke er sukker tilsat!

I smagen finder man desuden tørrede abrikoser og andre tørrede frugter, som leder tankerne hen på gammel cognac. Til allersidst fornemmes det gamle bourbonfad tydeligt, med toner af tør og kraftig vanilje samt både sødme og bitterhed. Den høje alkohol fornemmes på ingen måde, og denne herlige, meget gamle, jamaicarom er på ingen måde et ubehageligt sprittet møde.

Specielt vil jeg fremhæve eftersmagen, som på holdbarheden ikke tåler sammenligning med nogen anden rom. Jeg har aldrig smagt en rom med så lang og kompleks en afslutning - balanceret og afstemt som bare fanden!

En rom af sjældent set kvalitet.

Bedømmelse

For at forstå, hvad navnet “Ping” dækker over, skal du kende til Juuls Engros og dets direktør Michael Madsen. Juuls Engros er et dansk importfirma af rom og meget andet spiritus. Firmaet Juuls Engros er lige så stille vokset ud af vinbutikken Juuls Vin & Spiritus, som ligger på Værnedamsvej i København - en butik, som blev etableret i 1926.

Michael Madsen er som sagt direktør for de to virksomheder, og han har de senere år haft nogle jubilæer at fejre - disse jubilæer blev bl.a. fejret med en ny og meget eksklusiv serie af spiritus kaldet “Ping”. Ping-serien er Juuls’ egen og bestod oprindeligt af 5 enkeltfadsaftapninger af whisky - fire casks fra 1970'erne og ét fra 1957, specielt aftappet til Juuls Vin & Spiritus. Disse whiskyer blev lanceret i anledning af Michael Madsens 30 års jubilæum i vin- og spiritus branchen i 2005, samme år som han fyldte 50.

I 2013 blev der tappet endnu en lille håndfuld Ping-aftapninger, dette skete i forbindelse med Michael Madsens 25 års jubilæum ved Juuls Vin & Spiritus. I denne omgang blev der tappet tre whiskyer og én rom. Det er denne rom, det hele handler om.

Rommen, der er tale om, er destilleret i 1977 på det lukkede Long Pond Distillery, Jamaica. I 1982 sendte Seagram, som dengang ejede Long Pond, en masse rom til Speyside i Skotland, herunder 5 år gammel rom destilleret 1977, heriblandt Ping 9-fadet, samt helt ung rom destilleret i 1982. Fadet får herefter lov til at ligge i Speyside, og først i midten af 00’erne bliver dette opkøbt af en whisky broker, som lægger fadet til side for først at flaske det i 2013. Selve aftapningen er blevet foretaget af Ian Macleod Distillers Ltd. i Skotland, men er specielt udvalgt af Juuls Vin & Spiritus i Danmark.

Hov, glemte jeg ikke at sige, at rommen desuden er blevet tappet ved fadstyrke? Ping 9 Jamaica 35 Year Old Rum er en enkeltfadsaftapning og er kun blevet produceret i 221 eksemplarer - alle sammen tappet ved 61% alkohol. Rom produceret på  Long Pond Distillery er som bekendt pot still rom, i dette tilfælde en meget, meget gammel pot still rom. Så høj en alder ses sjældent.

Jeg har smagt denne mastodont af en rom ved flere lejligheder - primært på messer, hvor Juuls Engros har været til stede med deres Plantation Rum, Compagnie des Indes og meget andet af alt det rom, de også sælger på det danske marked. Ping 9 har længe stået for mig som den mest fuldendte rom, jeg nogensinde har smagt. Den tager romkategorien til et helt nyt niveau!

Rommen er præsenteret i en eksklusiv, sort æske, som åbner op i et tværsnit. På flaskens label, som ellers er rimelig standard, finder man datoen, hvor rommen er blevet destilleret samt tappet. Derudover er der lavet en lille tegning af butikken på Værnedamsvej - hvis man kigger godt efter, kan man ane, at der på husets facade står; JUUL’S Vin & Spiritus. Både et jamaikansk og et dansk flag er ligeledes at finde på frontlabelen. På bagsiden står der bl.a. det eksakte flaske nummer - min flaske er nummer 55 ud af 221 - håndskrevet naturligvis.

Hvis vi blot forholder os til, hvad der er i glasset, så er der ingen duft eller smag af sprit på trods af 61 % alkohol. Der er ingen overdøvende egetræssmag på trods af 35 år i et egetræsfad. Jeg har smagt rom, som pga. for lang tids fadlagring er blevet ødelagt af tanninerne i træet. Ikke alt rom bliver kun bedre med alderen - det er der faktisk ikke noget rom, der gør - men her er den ramt perfekt. Man har plukket denne blomst af et fad og tappet indholdet på det helt rigtige tidspunkt.

Prisen på denne flaske er naturligvis ikke lav - en af de bedste rom nogensinde tappet kan ikke være billig. Men i 2013 da rommen kom på markedet var prisen faktisk lavere end den er i dag. I dag ligger prisen for et eksemplar på omkring 5000 kr. hvor den i 2013 lå omkring 2500 kr. Det hele handler selvfølgelig om udbud og efterspørgsel - det er en aftapning, der bliver mindre og mindre af, og derfor stiger priserne lige så stille.

Min anbefaling er: Skynd dig at køb rommen, hvis du ønsker den i din samling - der er ikke mange flasker tilbage. Jeg har fået oplyst af Juuls Engros, at der kun er meget få flasker tilbage på deres lager, that’s it, så kommer der ikke mere. Så igen - køb den før din nabo!

Hvis du blot vil smage hvordan en, i min bog, 100/100 points rom smager, så kan du fx besøge en bar i Aarhus, der hedder Oops. De har efterhånden et flot udvalg af rom, og så har de tilfældigvis en Ping 9 stående. Her betaler man kun 350 kr. for et glas á 2 cL.

Godt nok er Ping 9 den første rom i serien af Ping’ere, men det er forhåbentlig ikke den sidste. Hvis der en dag kommer en Ping 10, så lad det for guds skyld være en rom af lige så høj kvalitet som Ping 9. Ja, det er måske svært - men gør et forsøg, tak!

Skrevet af: Per Sigbrand d. 04-01-2016 17:45


Jamaica
5000 DKK
61%
70 cl

Sødme: 5/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


I duften finder man en flødeagtig karamel, masser af vanilje, kandiserede grønne æbler og syltede mandariner. Lidt kanel kommer ligeledes frem og leder tankerne over på brunkager og pebernødder - en meget subtil julestemning er at finde i glasset.


I smagen finder man desuden tørrede abrikoser og andre tørrede frugter, som leder tankerne hen på gammel cognac. Til allersidst fornemmes det gamle bourbonfad tydeligt, med toner af tør og kraftig vanilje samt både sødme og bitterhed. Den høje alkohol fornemmes på ingen måde, og denne herlige, meget gamle, jamaicarom er på ingen måde et ubehageligt sprittet møde.

Brugerbedømmelser: 95/100 (38 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet