Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
94 point

Compagnie des Indes Ping 15 Trinidad 10 Ans Ten Cane 61,7 %

Anmeldt d. 20-11-2020 af Mads "Romhatten" Heitmann

Jeg har været så heldig at få fat i ”Ping 15” før de fleste, og det smager godt! Så kort kan det siges. Vi kender i forvejen til kvaliteten af det spiritus, som tappes under ”Ping”-navnet (hvis du er interesseret i at lære mere om baggrunden for Ping-serien, så læs denne anmeldelse), men mindre kendt er historien bag rommen fra Ten Cane Distillery.

”10 Cane Rum” husker jeg fra min spæde romungdom. Det var en rom som var at finde i Danmark for snart en 8-10 år siden, og som aldrig rigtig slog igennem. Jeg husker rommen som meget frisk i smagen, og farven på den var let gylden - tenderende til det hvide - så min opmærksomhed var alle mulige andre steder. Senere er jeg blevet bekendt med, at rommen solgt under 10 Cane-brandet rent faktisk blev lavet på et destilleri som i slut 00’erne (ca. 2008 – tallene er lidt uklare) blev etableret på Trinidad. Forretningen bag brandet fejlede tilsyneladende totalt, og derfor blev destilleriet væltet – dette skete ca. i 2018 (igen - årstallene er lidt uklare). Men der findes stadigvæk rom fra det nedlagte destilleri, og dette er nu begyndt at sive ud på markedet igennem de uafhængige aftappere.

Ejer af Compagnie des Indes, Florent, har oplyst til mig, at Ten Cane blev skabt af LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) med ambitionen om at introducere en rom lave på friskpresset sukkerrørssaft på det amerikanske marked. De investerede eftersigne 40 millioner euro i mærket, byggede et destilleri i Trinidad & Tobago og sendte et helt produktions-crew fra Cognac til at destillere rommen. Ideen var, at der åbenbart kun skal ti fuldvoksne sukkerrør til at producere en flaske rom. Derfor navnet ”10 Cane Rum”.

Så det vi reelt ved om rommen er, at den er destilleret via batch-destillation på friskpresset sukkerrørssaft – og det kan vi jo godt lide – så langt så godt.

Duft

Ristet rugbrød med hindbærmarmelade. Det er det første jeg tænker på, når jeg dufter til denne rom. Eller. Jeg tænker en helt masse ting. Jeg forsøger også, at beskrive rommens profil med noget rom fra destillerier jeg kender i forvejen. Hvor er vi henne? Hm. Jeg vil gerne sammenligne denne rom lidt med meget gammel rom fra Distillerie Rhum J.M. på Martinique. Det er krydret, dybt, mørkt, syrligt og meget kompakt.

Rommen dufter specifikt af krydderkage, kanelkage, nelliker – den er i det hele taget ret så ”julet”. Da rommen kun er ti år gammel, er jeg ret forbløffet over intensiteten på duften af fad. Den er MEGET fadpræget af en ti år gammel rom at være. Ikke at det kammer over, men fadet er bestemt dominerende. 

Smag

Duften er meget retvisende for smagen – der er en klar samhørighed her. De tunge julekrydderier og det kraftige fadpræg leder tankerne hen på Vikings fra Rhum Clément som blev tappet for nogle år tilbage. Det gode ved en rom som denne, som har fået ret meget fad, er at den samtidig har en god tyngde på de gæringsdrevne smagsnoter – altså sukkerrørsnoter. De syrlige, friske og vegetabilske noter kan nemt spille bold med fadet, og de er derved med til at give harmoni og balance i smagsoplevelsen. 

Bedømmelse

Jeg er meget overrasket over, hvorfor man har valgt at nedlægge et destilleri, som kan lave rom af så høj kvalitet som dette. Det er mig en gåde. Det destilleri som har formet denne spiritus, har uden tvivl gjort rigtig mange ting rigtig ift. gæring og destillering. Der ligger kvalitet bag rommen. Så hvorfor? For mig at smage, har firmaet bag haft en forkert strategi for rommen fejler IKKE noget. Men sådan noget er jo desværre set før.

Hvor mange fade er der til rådighed fra dette lukkede destilleri? CDI har udgivet rom fra Ten Cane før, men ikke ved fadstyrke. Så spørgsmålet er, ”Kommer der mere, eller er dette en enlig svale?”. Florent siger, at dette er et samleobjekt, og jeg vælger at tro ham.

Det jeg med sikkerhed kan konkludere er, at kvaliteten af flaskens indhold er høj. Der er kun tappet 282 flasker af denne Ping 15, og mit råd til dig er: Køb. Nu.

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!

Trinidad & Tobago
1499 DKK
61,7%
70 cl

Sødme: 3/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


Ristet rugbrød med hindbærmarmelade. krydret, dybt, mørkt, syrligt og meget kompakt. Krydderkage, kanelkage og nelliker. Masser af fadpræg.


Tunge julekrydderier og kraftigt fadpræg. Syrlig, frisk og vegetabilsk - flot balance!

Brugerbedømmelser: 86/100 (10 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet