Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
96 point

Velier Foursquare Triptych

Anmeldt d. 07-06-2017 af Mads "Romhatten" Heitmann

Duft

Lakrids, brændt karamel, tørrede frugter så som rosiner, dadler og figner.

Jeg ved ikke hvorfor, men det første, jeg tænkte, da jeg duftede til denne rom var; Gammel Demerara Enmore Rum. Måske det er den brændte note af karamel eller det klassiske præg af sødmefuld engelsk lakrids, som gør, at jeg tænker på rom destilleret på Enmore Still. Det er i hvert fald ikke klassisk Barbados-rom, jeg tænker på, når jeg sidder med næsen i glasset. .. og nu da jeg er en hund efter rom fra Guyana, så gør det mig ikke noget overhovedet! Yderst delikat.

Smag

Smagen er meget harmonisk på trods af en relativ høj alkohol. Alkoholen er utrolig velintegreret i smagsnuancerne og stikker ikke ud overhovedet. Det er en medium bodied rom med masser af krydderier, let saltet og brændte elementer. Der sker en enorm smagseksplosion midt i munden lige efter indtag, en smagseksplosion, som breder sig ud i alle afkroge af munden. Det er virkeligt en bombe af forskellige smage og et smagsmæssigt unikum fra Foursquares side. … eftersmagen vil ingen ende tage!

Bedømmelse

En ny Velier aftapning er født. Moderen, et destilleri på Barbados og faderen, en visionær italiensk uafhængig aftapper ved navn Luca Gargano. Barnet er blevet døbt; Triptych.

På Barbados finder man Foursquare Distillery, (du kan læse om destilleriet her) som er et af de fire tilbageværende destillerier på den lille caribiske ø. Denne Single Blended Rum er noget af et særsyn fra Barbados. Den er stykket sammen af forskellige vintage destillater fra destilleriets lagerhaller. Der er blevet brugt tre forskellige årgange og tre forskellige typer egetræ i produktionen af denne rom - deraf navnet “Triptych”, som kan oversættes til “treenighed” på dansk. I blendet finder vi rom fra 2004, som har ligget på ex-Bourbon fade, rom fra 2005, som har fået lov at ligge på ex-Madeira fade og til sidst rom fra 2007, som har ligget på nyt eg (jeg går ud fra at dette er amerikansk egetræ).

Velier Foursquare Triptych Single Blended Rum 3

Rommen er tappet på flaske tilbage i november 2016, og dette ved fadstyrke på 56 % alkohol. Kun 5.400 flasker er blevet tappet og en del af disse flasker har netop ramt det europæiske marked med stor efterspørgsel. Det danske marked har endnu ikke fået deres andel, men det burde med lidt held komme inden længe (et sted mellem to og tre uger). Hvad rommen kommer til at lande på prismæssigt vides heller ikke endnu, men formentlig vil rommen komme til at koste mere end de 129 Euro, som Richard Seale offentligt har meddelt, at rommen maksimalt må koste. Det bliver spændende at se, hvad prisen til en start lander på, og ikke mindst, hvor kort tid der går før de danske vinforhandlere sætter priserne i vejret.

Min vurdering er, at man bør handle hurtigt, hvis man skal have fingrene i denne flaske. 5.400 flasker er ikke meget, specielt ikke når man ser på, hvor hypet den er blevet, selv inden den har ramt markedet. Det er de færreste, der har smagt den, men alligevel har den allerede opnået kultstatus. Det er nok også derfor, at producenten (Velier/Foursquare) allerede nu har to efterfølgere på vej. Disse kommer henholdsvis til at hedde “Destino” og “Principia” - Destino udkommer som en Velier 70th Anniversary Edition Rum og Principia er sat til at udkomme næste år.

...er det ikke skønt at have noget at glæde sig til?!

Og nu til selve rommen. Det smager bare godt. De aftapninger, som har forladt Foursquare Distillery ved fadstyrke, kan tælles på én hånd, og jeg synes, at de bliver bedre og bedre for hver gang en ny full proof-aftapning udgives. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er Lucas fortjeneste, at Richard nu er begyndt at se lyset i rom tappet ved fadstyrke, og hvorfor ikke? Det fungerer nemlig bare hamrende godt. Denne nye “Triptych”-aftapning må siges at være mindst lige så god som dens forgænger “Velier Foursquare 2006”, hvis endda faktisk ikke lidt bedre.

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!

Barbados
1195 DKK
56%
70 cl

Sødme: 4/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


Lakrids, brændt karamel, tørrede frugter så som rosiner, dadler og figner.


Alkoholen er utrolig velintegreret i smagsnuancerne og stikker ikke ud overhovedet.

Brugerbedømmelser: 91/100 (32 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet