Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Om Romhatten.dk

RomhattenSkrevet af Mads Heitmann

Romhatten.dk har rødder helt tilbage til 2007, men blev stiftet i 2010 og er i dag en enmandsirksomhed, som har hjemme i Aarhus C. Romhatten.dk er ikke en webshop. Hjemmesidens hovedformål er at give danske spiritus-drikkere en bredere forståelse for rom og dets univers, samt vejlede til de bedste produkter på markedet. Romhatten.dk er ejet og drevet af Mads Heitmann.

Baggrunden for at vurdere rom?

På trods af min forholdsvis unge alder (født 1988), har jeg drukket kvalitetsrom siden 2007. Det startede som en lille interesse, men udviklede sig lige så stille til en decideret passion. De fleste sparepenge blev brugt på, at købe rom, og helst rom som jeg endnu ikke havde smagt. Det resulterede i, at jeg i 2010 havde smagt mange forskellige slags rom og følte en skrivetrang. Jeg undersøgte internettet og vurderede at der manglede en dansk hjemmeside med fokus på rom, og specielt på anmeldelser af rom. Derfor satte jeg mig ned og lavede Romhatten.dk (den sorte udgave – 2010-2012). Under denne periode kom de samlede anmeldelser op på 111 anmeldelser i alt og sidens besøgende blev flere og flere. På grund af den stigende interesse udviklede jeg i efteråret 2012 en ny version af Romhatten.dk. Hjemmesiden fik igen et nyt udseende i 2014 og er pr. 1. aug 2018 oppe på 273 anmeldelser af rom. 

Jeg har nu drukket rom i over 10 år og har en god forståelse for hvad rom er, og ikke mindst hvad jeg synes rom skal være. Jeg har ikke noget overblik over hvor mange forskellige flasker som jeg til dato har smagt, men det skal nok være et godt stykke over 1500 forskellige aftapninger. 

Hvordan vurderer jeg rom og hvad er mit favoritrom?

Jeg har valgt at vurdere rom ud fra dens smag, hvordan den opfører sig i munden og hvordan den dufter - ganske enkelt. Man kunne også have valgt at vurdere ud fra flaskens pris og kvalitet, men det synes jeg ikke ville give det rigtige billede. Det er ikke min opgave, at vurdere om fx 500,- for en rom er meget eller lidt – vi har alle sammen forskellige opfattelser af hvad mange penge er, og derfor er de enkelte anmeldelser udelukkende baseret på flaskernes indhold. Det betyder ikke, at jeg ikke kommenterer på pris og indhold, da det naturligvis også er vigtigt, men for karakteren i sig selv, spiller det ingen rolle.

Vi har naturligvis også alle sammen forskellige opfattelser af hvad en god rom er. Det er vigtigt at understrege, at anmeldelserne på romhatten.dk blot er subjektive bedømmelser. Det er ikke nødvendigvis sandheden, men bare en mands mening.

For mig er en god rom, en rom med masser af forskellige smage. Jeg kan i princippet lide alle romtyper. Lige fra den helt tøre rom fra Martinique til den sødmefulde rom fra Den Dominikanske Republik, men hver ting til sin tid.

Min personlige smag samt opfattelse af hvad god rom er, har ændret sig meget fra jeg stratede med at anmelde rom og til nu. Jeg har bevæget mig fra kunne lide de meget søde romtyper til nu at være mere til de tøre og kratige. Det er også derfor at du kan finde anmeldelser på Romhatten.dk, som ikke stemmer overens med min nuværende mening - der findes altså anmeldelser på siden som er lavet på et tidspunkt hvor jeg har været et andet sted end jeg er i dag. Disse anmeldelser vil jeg dog ikke slette eller genanmelde, da jeg synes at de har sin berettigelse på siden - de skal ses som øjebliksbilleder.

Alle anmeldelser på romhatten.dk er anmeldt ud fra mit eget 100 points system. Få et overblik over de forskellige karaktere til højre på denne side. (hvis du er på en mobil finder du den nederst på siden)

Jeg blindsmager ikke. Det kan naturligvis godt give nogle komplikationer i forhold til forventninger, fordomme, mm., men jeg forsøger hver gang at smage med åbent sind.

Vil du have anmeldt en rom?

Er du forhandler, importør, agent eller bare en glad amatør der gerne vil have anmeldt et produkt på min side, så er du meget velkommen til at sende mig en mail.


100 point system

96-100 En ekstraordinær rom med usammenligneligt gode træk. Disse rom er af en kaliber der sjældent ses.

91-95 Fremragende rom der holder et meget højt niveau.

81-90 Meget velsmagende rom med en bredere vifte af smagsnoter, samt en god fylde.

71-80 Lidt over middel til tilfredsstillende. En rom med noget at byde på!

61-70 En udmærket middelrom, men ikke mere end det.

31-60 Kan drikkes rent over is uden at biddrage med den store smagsoplevelse.

0-30 Egner sig ikke til at blive drukket rent.