Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
86 point

Plantation Rum Xaymaca Special Dry

Anmeldt d. 25-07-2018 af Mads "Romhatten" Heitmann

Videoanmeldelse #43: En Jamaica-aftapning har tilsluttet sig Plantations Signature Blends-serie - en serie som i forvejen indeholder rom fra Barbados samt Belize & Guatemala.

En ny Jamaica-rom i serien kommer ikke som nogen overraskelse, da Maison Ferrand, folkene bag Plantation Rum, fornyeligt har erhvervet 1/3 af ”National Rums of Jamaica Limited” – et firma som ejer Long Pond Distillery og Clarendon Distillery.

Plantation Rum Xaymaca Special Dry er da også et blend af rom fra de to førnævnte destillerier. Navnet ”Xaymaca” er det oprindelige ord for ”Jamaica”, og betyder ”Land of Wood and Water”. Rommen består udelukkende af melasse-destillater som har gennemgået en gæring på henholdsvis 1 og 3 uger.

Blendet består af 100% pot still rom fra Vendome- og John Dore-stills. Rommen er på Jamaica klassificeret som en ”Plummer Rum” hvilket betyder at den indeholder en ester-koncentration på mellem 150-200 gr/hL AA. Helt præcist består den af rom med ester-marques; EMB og MLC fra Clarendon og VRW og STC^E fra Long Pond. Så altså en medium estertung (smagstung) rom fra Jamaica. Blendet har et samlet ester-niveau på 156 gr/hL AA og et congener-niveau på 312 gr/hL AA. Så altså ikke den allermest funky Jamaica-rom på markedet.

I klassisk Plantation-stil består rommen af 1-3 år tropisk ex-bourbon lagret rom, som efterfølgende har fået yderligere et år i Frankrig på ex-ferrand-cognac-fade. Det skal tilføjes, at man i blendet har tilsat en lille del 17 år gammel Jamaica-rom. Det skal desuden også nævnes, at man ikke har valgt at tilsætte sukker til denne aftapning.

NB: Long Pond Distillery blev delvist ødelagt efter en brand på destilleriet den 18. juli. Heldigvis kom ingen personer til skade. Der er udelukkende tale om skader på fermenteringsområdet og lagerområdet. Man regner med at destilleriet kan starte romproduktion, et par uger efter ulykken.

Se videoen hvor vi går mere i dybden med produktet:

Duft

Det dufter af Jamaica. Ingen tvivl. Bagt banan, animalsk duft (kostald, elefantburet i Zoo eller fordærvet kød – men på den gode måde). Det dufter faktisk ældre end det er. Måske det er de 17 år gamle destillater der er tilsat?

Smag

Dybe og tunge noter af et forholdsvist ungt destillat – det er meget flot. Den har lidt tørret kokos på duften, ikke meget, men lidt. Den er generelt meget koncentreret på de tørrede frugter, men desværre ikke vanvittigt funky. Og det savner vi.

Den er klassisk for de lettere rom på Jamaica, og lægger sig imellem Appelton Estate Rum og Worthy Park eller Hampden. Den er tungere og mere funky end Appelton og mindre funky end Worthy Park.

Det er et harmonisk glas rom, det er sammenhængende og helstøbt, og så smager det bare god. Ikke så meget fis.

Bedømmelse

Vi er ikke skuffet over præstationen fra Xaymaca Special Dry, men oppe at flyve, det er vi ikke. Vi mangler lidt mere funk og måske lidt mere X-faktor. Da jeg fandt ud af at Xaymaca Special Dry skulle udkomme, må jeg indrømme at jeg blev skuffet, da jeg noterede mig alkoholprocenten. 43%, Plantation? Come on. Hvorfor ikke flaske skidtet ved 50-55%? At flasken er tappet ved 43% gør, at den ikke henvender sig til nørderne. Og at den er uden sukkertilsætning, gør at den ikke henvender sig til hr. og fru Danmark alligevel. Den falder ned imellem to stole.

Vi vil gerne se en udgave af Xaymaca Special Dry på 57% alkohol i fremtiden. En Navy Strength-udgave om man vil. Det kunne være fedt med en ny Smith & Cross Jamaica Rum på markedet. En prisvenlig Jamaica-rom med fart på. Please - gør det.

Nå, men hvor om alting er, så er Xaymaca Special Dry et rigtig fornuftigt forsøg på at lave en venlig Jamaica-rom uden sukker. Det smager uden tvivl godt, og til en pris på mellem 220-300 kr. må man sige, at man ikke finder ret meget på markedet, som kan konkurrere med det.

Get your Jamaica Rum on!

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!

Jamaica
299 DKK
43%
70 cl

Sødme: 5/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


Det dufter af Jamaica. Ingen tvivl. Bagt banan, animalsk duft (kostald, elefantburet i Zoo eller fordærvet køb – men på den gode måde).


Dybe og tunge noter af et forholdsvist ungt destillat – det er meget flot. Den har lidt tørret kokos på duften, ikke meget, men lidt. Den er generelt meget koncentreret på de tørrede frugter, men desværre ikke vanvittigt funky.

Brugerbedømmelser: 84/100 (8 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet