Black Tot 50th Anniversary Rum 1970-2020
Anmeldt d. 15-12-2020 af Mads "Romhatten" HeitmannDen 31. juli 1970 var datoen hvor man i den britiske flåde afviklede en lang og stolt romtradition – en tradition som startede helt tilbage i 1650’erne. Traditionen omfattede en daglig udskænkning af rom ombord på flådens skibe. Matroserne havde simpelthen krav på ”en tot rom” dagligt. Den 31. juli 1970 var altså sidste gang man skænkede rom til de britiske sømænd, som igennem årene havde været en fast del af deres løn. Dagen blev kendt som ”BLACK TOT DAY” opkaldt efter det lille messingbægre, som rommen blev skænket op i (et tot). Black Tot 50th Anniversary Rum markerer altså 50 året for afslutningen på den over 300 år gamle tradition.
Bag Black Tot-brandet står folkene fra The Whisky Exchange – en britisk spiritusshop. De har skabt et rombrand som fortæller rommens og flådens historie, og særligt denne aftapning har en direkte forbindelse til den rom som blev konsumeret på skibene. Det er et meget komplekst blend af rom vi har at gøre med her, og heldigvis har man valgt at være fuldstændig transparente omkring hvad der er i flasken. På bagetiketten finder man en meget detaljeret liste over de komponenter som udgør rommen som helhed. Særligt skal det nævnes at rommen indeholder dråber af den originale navy rum fra flådens egen beholdning, inden denne blev afviklet – dette udgør godt nok kun 0,5 % af det samlede blend, men alligevel er det værd at nævne.
Herunder ses listen over det komplette blend inkl. detaljer:
Der er både rom fra Guyana, Jamaica, Barbados, Trinidad samt andre steder, da det originale navy blend ikke kun bestod af rom fra de fire klassiske øer. Det siges, at der også er rom fra Australien i det originale blend. Yderligere kan der nævnes 23 år gammel rom fra Caroni og 42 år gammel rom fra Port Mourant - to andre bemærkelsesværdige komponenter i Black Tot 50th Anniversary Rum 1970-2020.
Der er ”kun” blevet produceret 5000 flasker af denne særlige jubilæumsudgave.
Nå, lad os se hvad dette monster af et blend kan!
Duft
Krudtslam! Søgt? Ja, måske. Men det er det første jeg tænker på, når jeg dufter til rommen. Den har noget … maritimt over sig. Den er krydret som bare fanden og så fornemmere man faktisk nogle af delkomponenterne. Det gør man nok i høj grad fordi man kender disse på forhånd, men alligevel.
Mørk chokolade, vanilje, lakridsrod (i høj grad), krydderier og lettere syrlige elementer. Det harmonerer ganske godt.
Smag
Smagen er blød og imødekommende - faktisk meget sødmefuld og afbalanceret med en fed mundfølelse. Rommen er ikke vanvittigt kompleks, men den er nem at drikke. Man skal arbejde lidt med rommen, for at få det optimale ud af den. Den har mange mørke og ”navy-agtige” elementer i sin smagsprofil. Det er Guyana som dominerer blendet, også i smagen. Rommen fra Jamaica og Barbados spiller kun en mindre birolle i smagsbilledet. Fornemmer man måske en snært af rom fra Caroni? Måske, men igen kun fordi man ved at det findes i blandingen.
Kaffe, chokolade, kanel og andre julekrydderier og godt med træelementer – det er essensen af Black Tot 50th Anniversary Rum 1970-2020.
Rommen er desuden tappet ved ”issuing strength” på 54,5 %, samme styrke som den traditionelle navy rum blev serveret ombord på skibene.
Bedømmelse
Har vi virkelig brug for endnu en romaftapper, som forsøger at sælge rom på baggrund af en historie, som de ikke er en del af? Nej, det har vi ikke nødvendigvis. Men er dette en god og yderst velkomponeret rom? Ja, det er det i høj grad. Det er et solidt og gennemarbejdet produkt – og jo, jeg kommer til at tænke på navy rum, når jeg smager på rommen. De få gange jeg har smagt det original navy rum blend, har jeg siddet med samme følelse, som jeg gør når jeg drikker denne rom. Så det må siges at være flot blendearbejde!
Og flot blendearbejde skal værdsættes.