Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
96 point

Velier Port Mourant 1997 Demerara Rum

Anmeldt d. 28-04-2022 af Mads "Romhatten" Heitmann

Videoanmeldelse #159: Hvis du har været i rom-gamet i nogle år, så kan du ikke have undgået at høre om de legendariske Velier/Demerara-aftapninger. Det var en romserie som blev udviklet af italienske Luca Gargano (direktør for firmaet Velier) og det sagnomspundne Demerara Distillers (firmaet bag Diamond Distillery i Guyana). Sammen udgav de op igennem 00’erne og 10’erne en bunke unikke og vilde romaftapninger som slog sig på at være tappet som ’single small batch’ ved fadstyrke og fuldt tropisk modnet. De promoverede de gamle destilleringsapparater (og deres marks) som stadig findes hos Diamond Distillery. Projektet blev lukket ned af Demerara Distillers i 2015, og flaskerne udgivet mellem 2005-2015 er blandt de mest eftertragtede aftapninger, når det kommer til romauktioner rundt omkring i verden. I dag smager vi på Velier Port Mourant 1997 Demerara Rum.

Denne rom er destilleret i 1997 af destilleringsapparatet som går under navnet ’Port Mourant’. Navnet har det fået fra den oprindelige sukkerrørsplantage som det blev installeret på tilbage i 1732. Det er et dobbelt pot still som delvist er konstrueret i træ, og er desuden ét af kun tre tilbageværende af sin slags. Alle tre ’wooden stills’ står på samme destilleri og hedder henholdsvis Port Mourant Still, Enmore Still og Versailles Still. Selve rommen er modnet i 15 år og tappet ved fadstyrke på 65,7 % alkohol. Rommen blev dermed tappet i 2012 og består af en sammenlægning af i alt fire tønder med rom. Denne single batch rum blev kun produceret i et oplag på 1094 flasker.

Se videoen hvor vi går mere i dybden med produktet:

Duft

Varm asfalt, værksted, ristet kaffebønner, læder, julekrydderier (kanel, nelliker, allehånde, orangeskal) og et strejf eukalyptus. En ufatteligt lækker og dyb aroma!

Smag

Enormt og overraskende høj drikbarhed. Det smager kraftigt, men der er god balance i det – det føles nærmest sødmefuldt! Smagen sidder utroligt længe i munden og eftersmagen udvikler sig rigtig flot. Det er ganske utroligt, at en rom på næsten 66 % alkohol kan være så balanceret og have en så høj ’drinkability’.

Bedømmelse

Når man skal smage på en rom som denne, så går man ind til det med en følelse af ærefrygt kombineret med en underlig fornemmelse af, at man samtidig forsøger at tøjle sine egne forventninger. For helt ærligt, så stor er der ikke noget rom der er? Eller hvad? Samtidig sidder man også med en bange anelse – kan rommen stå tidens test eller er smagsoplevelsen blegnet igennem årene, i takt med at ens egen referenceramme har udvidet sig? Er den så god som jeg husker den, eller hvor er vi? Holder den stadig det enormt høje niveau, som jeg igennem årene, igen og igen, har anbragt den på? Nu skal den stå sin test!

Og den skuffer jo ikke. Overhovedet ikke. Bevares, den er mindre fandenivoldsk end jeg husker, og det har måske noget at gøre med den gradvise galvanisering af min egen tunge. Til gengæld oplever jeg en sjældent set god balance, som i dag er noget af det jeg vægter allerhøjest, når jeg skal anmelde en rom.

Velier Port Mourant 1997 Demerara Rum får 96 points for sin fylde, sin ’uniqueness’, sin dybde og for sin ’drinkability’. Som Michael Fassbender siger, om en 33 år gammel skotsk whisky, i sin rolle som Lt. Archie Hicox i filmen Inglorious Basterds fra 2009, lige inden han bliver skudt, "I must say, damn good stuff, Sir."

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!

Guyana
999 DKK
65,7%
70 cl

Sødme: 3/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


Varm asfalt, værksted, ristet kaffebønner, læder, julekrydderier.


Enormt og overraskende høj drikbarhed. Det smager kraftigt, men der er god balance i det – det føles nærmest sødmefuld!

Brugerbedømmelser: 98/100 (2 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet