Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
84 point

Ron Santiago de Cuba Añejo 12 Anos

Anmeldt d. 29-02-2024 af Mads "Romhatten" Heitmann

Videoanmeldelse #175: Ron Santiago de Cuba er for mig, sammen med Havana Club, det mest seriøse rommærke fra øen, og samtidig også det mest velsmagende. Fra den enormt store ø, Cuba, finder vi nemlig utrolig mange rommærker hvis produktion er spredt over øens mange destillerier. Vi har bl.a. Mulata, Legendario, Varadero, Conde de Cuba, Perla del Norte, Cubay og Eminente, bare for at nævne nogle stykker. Men i min bog er Ron Santiago de Cuba et af de bedre cubansk brands som også har den bredeste produktportefølje. Denne strækker sig helt nede fra den hvide Carta Blanca og videre til deres nye 8-års-udtryk. Derfra til de dybe og meget modne 11 og 12-år-gamle udtryk, og så slutter porteføljen af med et både 20 og 25 år gammelt udtryk, og sidst men ikke mindst også en helt ekstraordinær gammel og sjælden rom, som går under navnet ”500 Aniversario”. Med dette mangfoldige udvalg af rom er det ikke nogen underdrivelse at sige, at Ron Santiago de Cuba er det mest seriøse rombrand til at komme ud af Cuba, og velsagtens dét rommærke som den cubanske rommaskine satser allermest på … sammen med Havana Club, naturligvis.

Denne, deres nye 12-års-udtryk, er i vanlig cubansk stil en melassebaseret og kolonnedestilleret rom, som er modnet på tønder i minimum 12 år. Rommen skulle eftersigne være modnet på brugte tønder som tidligere har indeholdt sherry, portvin og cognac.

Min hydrometermåling af denne rom indikerer en sukkertilsætning på ca. 8 gram pr. liter, hvilket er under de tilladte 20 gram for rom solgt inden for EU. Minimum 12 år på forskellige fade, modnet i troperne og tappet ved konservative 40 % - lad os se hvad det kan…

Se videoen hvor vi går mere i dybden med produktet:

Duft

Denne rom har en aroma af cigar-kasse og masser af krydderier – det dufter gammelt! Den har et ekstra gear ift. dens yngre brødre. Aromaen er indbegrebet af Ron Santiago de Cuba, hvis du spørger mig… Mums!

Smag

I modsætning til 11’eren får man her en langt mere tør og ”bitter” rom, som særligt byder på ristet kaffe, mørk, bitter chokolade samt rosin og dadler. Det smager ganske enkelt ældre, og når vi nu har at gøre med et grunddestillat som ikke byder ind med alt for meget smag, så er det ”alderen” vi søger her. Man smager tydeligt, at 12-års-rommen ikke blot er ét år ældre end deres 11-års-rom – den er gennemsnitteligt modnet i væsentligt længere tid… Sådan smager det, i hvert fald.

Bedømmelse

Ron Santiago de Cuba Añejo 12 Anos er seriens stærkeste – i hvert fald når man ser på Carta Blanca, 8’eren, 11’eren og 12’eren, som må siges at være kernen af serien. Du får med denne rom pæne sherry-noter og en krydderi-profil, som indikerer en meget lang modningsproces. Prismæssigt kan man bestemt ikke være sur på Ron Santiago de Cuba Añejo 12 Anos – 450 kr. er et ’freaking steal’!

Er du en af dem, som har smagt rom fra Cuba og tænkt; ”Det er måske ikke lige mig!”, så synes jeg du bør vende tilbage til Caribiens største ø, og smage på Ron Santiago de Cuba. Cubansk rom får tit skudt i skoene, at det er for let i stilen og uden den store kompleksitet, og det er da også tilfældet med mange af de andre cubanske rommærker – men ikke Ron Santiago de Cuba. Særligt deres langtidsmodnede udtryk i 11- og 12-års-udgaverne er værd at skrive hjem om. De har en dyb, tør og ret kompleks fornemmelse i munden, og så smager de bare rigtig godt. Men skal man vælge, så er det 12’ere som tager prisen som den mest anbefalelsesværdige af de to…

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!

Cuba
450 DKK
40%
70 cl

Sødme: 5/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


En aroma af cigar-kasse og masser af krydderier – det dufter gammelt!


Ristet kaffe, mørk, bitter chokolade samt rosin og dadler.

Brugerbedømmelser: 84/100 (1 stemme)


Tilmeld dig nyhedsbrevet