Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
78 point

Rhum J.M V.S.O.P Vieux Agricole

Anmeldt d. 06-04-2015 af Mads "Romhatten" Heitmann

Duft

Træ, træ og atter træ. Det er helt tørt og utrolig frugtagtig. Den frugtagtige duft leder mig hen imod Cognac. Med denne duft kunne jeg sidde med næbet begravet i glasset resten af dagen.

Smag

Hvis man ellers kan komme til for snuden, vil man kunne smage en knastør rom, som er præget af blomme, pære og gummi. Det prikker og stikker i hele mundhulen og det skal man naturligvis være beredt på, men ved man, hvad man går ind til, er det en kæmpe fornøjelse.

Bedømmelse

Rhum J.M var de første på Martinique til at producere rom på den franske metode, som vi kender den i dag. Basen for denne metode er ikke melasse, men derimod sukkerrørsjuice, som ganske kort tid efter høsten bliver udsat for en gæring. Efter endt gæring ligger alkoholprocenterne på omkring 4, som er utroligt lavt. Ved “normal” romproduktion med melasse kommer gæringen tit dobbelt så højt op. Denne rom er da også markant anderledes i smagen end traditionel rom.

Efter gæring destilleres mæsken på et kolonneapparat. For agricole rhum på Martinique gælder det, at man kun må bruge enkeltkolonneapparater. Det betyder, at rommen ikke bliver helt så ren, som de spanskstilede rom, der ofte er destilleret på dobbeltkolonne. Ved enkeltkolonne kan man ikke separere den gode del af spiritussen fra de mere urene dele. Derfor er agricole for mange også meget mere sværtdrikkelig. Agricole rom er det, man på engelsk vil kalde en aquired taste. Denne rom er en V.S.O.P, som betyder, at rommen minimum har lagret på fade i fire år. J.M laver også en X.O., som skal have lagret minimum seks år.

Foruden en speciel produktionsmetode, så er Rhum Agricole også en af de romtyper, hvor man ikke tilsætter sukker for sødme og karamel for farve. Når man tænker på, at der ikke er tilsat farvestof er det ret overvældende, hvordan farven i rommen har udviklet sig. Grunden til denne dybe, mørke farve skal findes i “first fill”-fade, som rommen lagrer på det sidste år under modningen. Det er også mit bud, at det er her den kraftige smag af fad kommer til. De første 3 år under modningen ligger rommen på klassiske, brugte bourbonfade. Intet fransk egetræ indgår i modningsprocessen. Ja, man behøver ikke at bruge fransk egetræ for at opnå en gravesyrerholdig egetræssmag - så længe fadet er nyt og stadig indeholder en masse karakter.

I flere anmeldelser på denne hjemmeside, skriver jeg, at Rhum Agricole aldrig bliver min favorit, men jeg bliver nødt til at krybe til korset. Den franske romstil har endelig fået krammet på mig. Efter flere år må jeg indrømme, at jeg nu er blevet mere end meget forfalden til denne romtype. Min smag har over tid ændret sig, og jeg vil gå så langt som at sige, at det har ændret sig fra et hadfyldt forhold til nu at være et kærlighedsforhold. Jeg elsker Rhum Agricole!

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!

Martinique
400 DKK
43%
70 cl

Sødme: 1/10
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10


Træ, træ og atter træ. Det er helt tørt og utrolig frugtagtig.


En meget knastør rom, som er præget af blomme, pære og gummi.

Brugerbedømmelser: 84/100 (12 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet