Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
96 point

Unhiq XO Malt Rum

Anmeldt d. 08-12-2013 af Mads "Romhatten" Heitmann

Duft

Duften er ikke så gennemtrængende som fx Puntacana Club XOX 50 Aniversario Oporto, men den har naturligvis alligevel en masse at byde på. Her findes noter af tørrede figner, mørk marcipan, sød tobak, toffee og vanilje. Yderligere findes her en del brændte fad-noter der ganske roligt udfordrer det sødlige i rommen. Der er ikke nær så meget karamel-sødme i Unhiq XO Malt Rum, som man kunne have ventet, men det gør ikke noget. Det er rart, at alt ikke altid er så sukkersødt.

Smag

I smagen er her mange forskellige ting der udfordrer. Bl.a. er her en meget ”mørk” smag, som jeg tror, kommer fra et fad der har været udsat for voldsom toasting. Den er lidt mere ”lige på og hård” end Puntacana Club XOX 50 Aniversario Oporto, men har samtidig også lidt mere at byde på i smagen. Den er mindre sød og lidt mere tør – også en anelse mere tør end Puntacana Club XOX. Den har yderligere en eksploderende effekt i munden – dejlig oplevelse!

Bedømmelse

Denne rom har intet at gøre med whisky-finish. Selvom den hedder ”Malt”, og man umiddelbart skulle tro, at den har været udsat for et eller andet, der har noget at gøre med whisky-verdenen, så er dette ikke tilfældet. Ordene ”malt rum” er den betegnelse man på Cuba, i midten af 1800-tallet brugte om de bedste og mest aromatiske rom. Disse rom havde angiveligt en alkoholprocent på mellem 72 og 74 % efter destillering og blev tappet på flaske ved 42 % alkohol. Producenten har ønsket at skabe en rom, som lægger sig op ad disse såkaldte ”Malt rum”, som var kraftfulde rom med intens sødme og robust styrke.

Dette skulle eftersigende være en 31 år gammel rom, og det er i sig selv ret unikt. Ydermere får man en lille bog med når man køber en flaske, hvor flere af informationerne er håndskrevne. Jeg kommer med det samme til at tænke på de gamle fodboldkort og bilkort, hvor man kan læse om bilens eller fodboldspillerens forskellige egenskaber. I denne lille rom-bog står der mange, mange nørdede ting så som: Metanolindhold, massefylde, alkoholprocentens variation, indholdet af estere og aldehyder og meget, meget mere. Desværre står det hele på spansk og italiensk, men det er naturligvis også en del af charmen. 

Rommen her er mere udfordrende end mange af de sødere rom på trods af at sødmen bestemt er tilstedeværende. Den udfordre – dog uden at være ubehagelig eller for krævende. Den vil med sikkerhed falde i god jord hos ham/hende, der ikke ønsker en vildt sød rom og sætter pris på en mere kompleks rom. Det er nemlig en meget kompleks oplevelse, at drikke Unhiq XO Malt Rum.

Det er en ret dyr rom, specielt fordi flasken kun indeholder 50cl. Det svarer til at 70cl. Unhiq XO Malt Rum skulle koste ca. 1200,-. Man får naturligvis en dejlig rom, med masser af karakter. Endvidere er der kun produceret 3000 flakser, hvor jeg sidder med nummer 1091 – dette må jo siges, at være unikt. Man kan desværre ikke prøve en yngre udgave af denne rom, hvis man overvejer et køb. Det kunne ellers være rart at smage en lillebror til denne sværvægter, så man derudfra kunne vurderer om den er alle pengene værd. Men der er kun en unhiq og den er 31 år gammel…

Skrevet af: Dorthe Bramlev d. 26-10-2014 17:41
Skrevet af: OV2B d. 22-06-2015 10:43

Der er kun et ord der beskriver denne rom..... Unhiq...!

Nok det bedste jeg endnu har smagt - bliver meget svært ikke at åbne gemme-flasken når den første flaske er tom...!

Skrevet af: DClaville d. 28-06-2015 23:18

Har længe ledt efter at kunne prøve smage denne rom. men under et kursus hvor jeg boede på Glostrup Park Hotel blev jeg overrasket over at finde den på deres bar vogn men nu var chancen der om så at det skulle koste 145kr. for et glas AV AV.. sagde pungen men det var alt sammen hurtigt glemt så snart jeg fik duften i næsen og næst efter smagen!..

Den er fantastisk synes dog ikke at den topper Quorhum 30 men den er anderledes. men en vildt god rom nok den næst bedste jeg har smagt og jeg skal helt klart have sparet op til 2 flasker! Mindst de er jo Små

Hvis du får chancen så vil jeg anbefale enhver rom elsker at smage den! 

Skrevet af: Coyvin d. 03-08-2016 14:10

Dette er et dejligt glas !!!

Noget helt andet end det man forventer - den har en masse karakter ( kan sammenlignes med de traditionelle spanske vine )

Det er en Rom der kommer med en masse smag og power og vokser meget på en.... få dage foretrækker jeg dette glas, da det bare er en mere kompleks oplevelse.


Dominikansk Republik
900 DKK
42%
50 cl

Sødme: 8/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


Her findes noter af tørrede figner, mørk marcipan, sød tobak, toffee og vanilje.


Den har yderligere en eksploderende effekt i munden – dejlig oplevelse!

Brugerbedømmelser: 89/100 (62 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet