Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
78 point

Ron Santiago de Cuba Añejo 11 Anos

Anmeldt d. 29-02-2024 af Mads "Romhatten" Heitmann

Videoanmeldelse #174: Ron Santiago de Cuba er for mig, sammen med Havana Club, det mest seriøse rommærke fra øen, og samtidig også det mest velsmagende. Fra den enormt store ø, Cuba, finder vi nemlig utrolig mange rommærker hvis produktion er spredt over øens mange destillerier. Vi har bl.a. Mulata, Legendario, Varadero, Conde de Cuba, Perla del Norte, Cubay og Eminente, bare for at nævne nogle stykker. Men i min bog er Ron Santiago de Cuba et af de bedre cubansk brands som også har den bredeste produktportefølje. Denne strækker sig helt nede fra den hvide Carta Blanca og videre til deres nye 8-års-udtryk. Derfra til de dybe og meget modne 11 og 12-år-gamle udtryk, og så slutter porteføljen af med et både 20 og 25 år gammelt udtryk, og sidst men ikke mindst også en helt ekstraordinær gammel og sjælden rom, som går under navnet ”500 Aniversario”. Med dette mangfoldige udvalg af rom er det ikke nogen underdrivelse at sige, at Ron Santiago de Cuba er det mest seriøse rombrand til at komme ud af Cuba, og velsagtens dét rommærke som den cubanske rommaskine satser allermest på … sammen med Havana Club, naturligvis.

Denne, deres 11-års-udtryk, er i vanlig cubansk stil en melassebaseret og kolonnedestilleret rom, som er modnet på tønder i minimum 11 år. Rommen skulle eftersigne være modnet på brugte tønder som tidligere har indeholdt sherry, portvin og cognac.

Min hydrometermåling af denne rom indikerer en sukkertilsætning på ca. 8 gram pr. liter, hvilket er under de tilladte 20 gram for rom solgt inden for EU. Minimum 11 år på forskellige fade, modnet i troperne og tappet ved konservative 40 % - lad os se hvad det kan…

Se videoen hvor vi går mere i dybden med produktet:

Duft

Det er en sødmefuld, vaniljedrevet og ret elegant smagsoplevelse. Eftersmagen leder tankerne hen på mandler, ristet kokosnød og chokolade. Derudover har den også en stor og frugtig bouquet.

Smag

Julekrydderier så som nelliker, appelsin og kanel. Rommen er sød, men ikke overdrevet… Den byder på tutti-frutti og en slikket syrlighed. Meget lækkert, og faktisk ikke som jeg husker Ron Santiago de Cuba Añejo 11 Anos fra ”gamle dage” (læs; 2012-2016) – men jeg kan naturligvis huske forkert.

Bedømmelse

Fra Ron Santiago de Cuba 8 og til Ron Santiago de Cuba 11 er der ikke et enormt, kvalitetsmæssigt spring, men trods alt en smule. Det er, for os, en rom som lægger sig et lidt underligt sted, mellem 8’eren og 12’eren, og som samtidig fungerer som hybrid mellem de to, rent smagsmæssigt. Ud fra et prisperspektiv skal du altid vælge Ron Santiago de Cuba 8 og ud fra et smagsperspektiv bør du altid vælge Ron Santiago de Cuba 12. MEN er Ron Santiago de Cuba 11 den eneste rom (fra serien) på hylden, så kan du roligt gøre købet. Den smager dejligt!

Er du en af dem, som har smagt rom fra Cuba og tænkt; ”Det er måske ikke lige mig!”, så synes jeg, at du bør vende tilbage til Caribiens største ø, og smage på Ron Santiago de Cuba. Cubansk rom får tit skudt i skoene, at det er for let i stilen og uden den store kompleksitet, og det er da også tilfældet med mange af de andre cubanske rommærker – men ikke Ron Santiago de Cuba. Særligt deres langtidsmodnede udtryk i 11- og 12-års-udgaverne er værd at skrive hjem om. De har en dyb, tør og ret kompleks fornemmelse i munden, og så smager de bare rigtig godt. Og så er priserne på flaskerne faktisk faldet de seneste år, hvilket heller ikke gør noget. Win-win!

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!

Cuba
350 DKK
40%
70 cl

Sødme: 6/10
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10


Mandler, ristet kokosnød og chokolade. Derudover har den også en stor og frugtig bouquet.


Julekrydderier så som nelliker, appelsin og kanel. Rommen er sød, men ikke overdrevet…

Brugerbedømmelser: 78/100 (1 stemme)


Tilmeld dig nyhedsbrevet