Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
91 point

Ron Centenario Editión Limitada 30 Aniversario

Anmeldt d. 09-12-2022 af Mads "Romhatten" Heitmann

I denne anmeldelse kigger jeg nærmere på endnu en rom fra Costa Rica, og igen er der tale om rom fra producenten Ron Centenario – en aftapning i den spanske stilart, altså en kontinuerligt destilleret rom fra et multi-kolonne-anlæg, som er fermenteret på sukkerrørsmelasse og efterfølgende modnet i egetræsfade. Ron Centenario er en romproducent, eller en rombodega, i hovedstaden San José i Costa Rica. Firmaet som modner og sælger rommen under mærket Centenario, får destillaterne fra det nærtliggende destilleri Fábrica Nacional de Licores. Det er ikke længe siden, at jeg havde deres ”Fundación 20 Sistema Solera” under kærlig behandling, hvilket egentlig var en glimrende sødet rom, som passer godt til årstiden vi befinder os i, nemlig den søde juletid.

I mit glas i dag finder vi ”Editión Limitada 30 Aniversario” fra Ron Centenario, som jeg skal skynde mig at fastslå, IKKE er 30 år gammel. Ron Centenario startede øjensynligt deres produktion i 1985, som de så fint gør opmærksom på, både på flaskes etikette såvel som den store blå kasse, som rommen kommer i. På bagetiketten skriver de at aftapningen fejrer 30 året for opfyldningen af de første romtønder, som senere skulle blive til Ron Centenario. Dette skete i 1981 og dermed udkom denne limited edition rum første gang i 2011.

Hvis man søger information frem om rommen, på producentens officielle hjemmeside, så falder man over en infografik der beskriver, at der til modningen af denne rom, er brugt tønder fra de fire skotske whisky-regioner; Highland, Speyside, Lowland og Islay – henholdsvis 25 % fra hver region. Det bliver interessant at se, om smagen fra whiskyen kan spores i rommens smag. Rommen består, ifølge producenten, desuden af destillater som er modnet i disse fade via en kontinuerlig modningsmetode, som man kender det fra sherry.

Det er meget interessant, at producenten har valgt at fjerne ordet ”solera” fra etiketten. På tidligere aftapninger af selvsamme rom benyttede man sig af ordene ”sistema solera”, men dette er nu erstattet med ordene ”Continuous barrel aging process”, hvilket også er klart mere retvisende. En ægte solera, som man kender det fra sherry-industrien i Sydspanien, er ikke begrænset af en maksimumalder, som flere af Ron Centenario’s aftapninger er det. Romaftapninger fra et ægte solera-system vil altid indeholde brudstykker fra den allerførste rom påfyldt fadsystemet, og altså ikke være en fast blanding af f.eks. 6-20 år gammel rom, hver eneste gang man tapper på flaske. Alderen på denne aftapning oplyses ikke, hverken på etiketten eller producentens hjemmeside, men jeg har efterfølgende fået bekræftet af Centenario selv, at rommen er en blanding af destillater modnet mellem 8 og 30 år.

Min hydrometermåling af denne rom indikerer en sukkertilsætning på ca. 19 gram pr. liter, hvilket lige akkurat er under de tilladte 20 gram for rom solgt inden for EU. En tidligere måling foretaget af min hydrometer-kollega Johnny Drejer, har indikeret en tilsætning på ca. 44 gram sukker pr. liter, hvilket tyder på, at folkene bag Ron Centenario har nedjusteret indholdet af sukker i overensstemmelses med de nye EU-regler om netop indhold af sukker i rom.

Duft

Meget moden frugt, masser af fad, rosiner, dadler og brunt sukker. En klassisk spanskstilet rom i sin aroma. Jeg fornemmer ikke nogen som helst spor af whisky fra de whiskyfade som det oplyses skulle være blevet brugt. Det er en meget behagelig og naturlig næse – ingen syntetiske elementer forstyrrer mig. Det dufter tilmed gammelt. Jeg glæder mig til at smage.

Smag

I munden er rommen fuld af energi og knastør, og dette på trods af 19-grams-resultatet af min hydrometermåling. Godt med træsyre, bitre noter på eftersmagen og generelt er den båret frem af dybe, mørke og modne smage – frugtigt og krydret fra start til slut.

Det er en seriøs rom, det her! Selv om alkoholen er ”helt nede” på 40 %, så opleves denne langt kraftigere. Det her smager gammelt og tørt, tørt, tørt! Det minder mig om bitter råkakao og har faktisk samme udtørrende effekt i munden. Pyha, sikker en rom – det havde jeg alligevel ikke ventet!

Bedømmelse

Inden du får bedømmelsen af rommen, så vil jeg lige komme med et opråb, som du måske/måske ikke kan bruge til noget …

Jeg synes altid, at det er trist når visse romproducenter nedværdiger sig selv til at bruge feje markedsføringskneb. Tallet ”30” på flaskens etikette er i dette tilfælde helt klart et led i en markedsføringsstrategi, en markedsføringsstrategi som er udbredt blandt mange romproducenter, og som vildleder forbrugerne og får disse til at tænke i retning af alder. ”Den må være 30 år gammel.”, vil de fleste tænke. Selvom producenten ikke direkte refererer til alderen på frontetiketten, så kommer vi ikke udenom, at det er det første de fleste forbrugere tænker, når de ser et store ”20” eller ”30” på flaskens front. Også selvom der ikke står noget om at rommen decideret er 30 år gammel… Det går dog først hen og bliver rigtig kriminelt, når vin- og spiritus-forhandlerne markedsfører og sælger produktet som en 30-års-rom. Det er decideret falsk markedsføring.

Budskabet herfra er, at selvom du som forbruger nogle gange kan være udsat for markedsføring fra romforhandlere af 10-, 20- og 30-års-rom, så skal du ALTID selv tjekke etikettens indhold. Hvis der ikke står ”Aged 30 Years” eller ”30 Years Old”, som refererer til minimumsalderen i flasken, så vil der som regel være ugler i mosen – også selv om sprutforhandleren skriver, at det er en ”30-års-rom”. Etiketten er kontrakten mellem producent og forbruger, glem aldrig det.

… nå, nok public service og brøleri i denne omgang – nu til bedømmelsen af flaskens indhold!

På trods af kreativ markedsføring, så er dette nok måske topmålet indenfor sin stil, hvis du spørger mig. Det er alt andet end ordinært, kedeligt og kommercielt. Spanskstilet rom plejer at være bredt favnende og imødekommende, men jeg er faktisk i tvivl om hvorvidt Ron Centenario Editión Limitada 30 Aniversario vil virke sådan på den almindelige tilhænger af netop denne stil. Jeg tror ikke at Moster Oda kan være med her… Det er en rom som udfordrer, stiller krav og som ikke er bange for at bruge albuerne for at komme fremad. Alt sammen noget som man meget sjældent ser i de kontinuerligt multi-destilleret romudtryk.

For sin stil er dette mageløst og meget kompleks rom – ganske enkelt noget af det bedste spanskstilet rom jeg har fået i mange år.

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!

Costa Rica
1299 DKK
40%
70 cl

Sødme: 2/10
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10


Meget moden frugt, masser af fad, rosiner, dadler og brunt sukker.


Fuld af energi og knastør, godt med træsyre, bitre noter på eftersmagen og generelt er den båret frem af dybe, mørke og modne smage – frugtigt og krydret fra start til slut.

Brugerbedømmelser: 88/100 (7 stemmer)


Tilmeld dig nyhedsbrevet