Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Blindsmagning af hvid rom

Skrevet d. 29-07-2014 af Mads "Romhatten" Heitmann

...kan Skotlander Rum stå testen? 

Skotlander Rum I har fået en del opmærksomhed rundt omkring – specielt efter at have vundet guld i kategorien ”White Rum” ved dette års Miami Rum Fest. Du kan læse artiklen om Skotlander Spirits her, hvis du endnu ikke har haft fornøjelsen. I artiklen spørger jeg til sidst om Skotlander Rum I kan stå testen - det er nu det vi skal finde du af...

Efter alt den hype om hvid rom bestemte jeg mig for at arrangere en lille blindsmagning i netop kategorien ”White Rum”. Det er sjældent, at man smager hvide rom op i mod hinanden og ja – let’s face it – lys rom er ikke just det, jeg her på Romhatten.dk lægger mest vægt på. Men det skal være slut nu! Hvid rom skal også have en plads – derfor denne blindtest.

Jeg har valgt, at testen skal være ”blind” for ikke at farve deltagerne. Det vil sige, at alle rom, der skal smages, er skænket på forhånd af en person, der ikke deltager i smagningen, og flaskerne er ikke kendt på forhånd af deltagerne. Smagningen er naturligvis ikke 100 % blind, da jeg selv har udvalgt de rom, der skal smages. Den er dog 100 % blind for de øvrige deltagere. Det eneste ”problem” ved denne metode er, at rækkefølgen forbliver tilfældig, og det kan måske påvirke det endelige resultat, men det kan vi ikke gøre så meget ved.

Dsc 0115

Sådan gives der point…

Vi er 4 mand som smager og bedømmer hver især. Under selve smagningen og vurderingen er det på forhånd aftalt, at vi ikke diskuterer eller ytrer os. Dette er bestemt for at undgå, at vi taler os frem til et ens resultat. På denne måde kan man ikke støtte sig til de andre i smagepanelet, og resultaterne burde derfor udelukkende være baseret på det, den enkelte smager og dufter.

Dsc 0116

De enkelte rom skal vurderes på både smag og duft. Vi kan i alt give op til 10 point til hver rom. Topkarakteren er altså 5 indenfor både duft og smag. Selve vurderingen skal udelukkende ses i lyset af det, der er præsenteret på smagemåtten. Vi vurderer altså kun på det, der er at finde i testen og ikke på mørk rom eller andre hvide rom, vi engang måtte have smagt.

Hvad skal vi smage på?

Som den der udvælger smageflaskerne har jeg bestemt, at vi skal smage på gamle klassikere, nye spillere på markedet og rom, som vi allerede kender fra den tidligere omtalte festival i Miami. Der er altså rom i alle prisklasser!

Feltets deltagere er som følger:

Bacardi Superior, Rom fra Panama, købt I Føtex for 134,-

Brugal Blanco, Rom fra Den Dominikanske Republik, købt i Føtex for 99,-

El Dorado White Rum, Rom fra Guyana, købt i Mahlers Vinhandel for 129,-

Puntacana Club Silver Dry, Rom fra Den Dominikanske Republik, købt i Mahlers Vinhandel for 220,-

Ocumare Platino, Rom fra Venezuela, koster omkring 200,-

Skotlander Raw Rum I, Rom fra Danmark, kan købes for 800,-

Cubanacan Blanco, Rom fra Den Dominikanske Republik, købt i Mahlers Vinhandel for 220,-

Dsc 0125

Det skal siges, at to af feltets deltagere er fadlagrede rom i henholdsvis 2 og 3 år, hvilket ikke er helt fair for de øvrige deltagere. Dog synes jeg, at de er interessante at have med, da vi her muligvis kan komme til at se et kvalitetsspring i produkterne – men det vil tiden vise!

Under selve smagningen…

Vi siger som sagt ikke et ord til hinanden, da vi sidder og smager og vurderer. Selve vurderingen og tildelingen af point tager ikke mere end 20 minutter, og det er meget svært ikke at dele ens oplevelser med de andre deltagere rundt om bordet. Det viser sig efter vurderingen, at vi er OVERRASKENDE enige om, hvad vi har duftet og smagt. Vi er alle fire enige om hvilke rom, der skiller sig positivt og negativt ud. Og specielt én rom skiller sig meget ud! Vi har endda tildelt ca. det samme antal point til de enkelte rom.

Resultaterne

7. og sidstepladsen gik overraskende nok til… Ocumare!

Dsc 0130

6. pladsen gik slet ikke overraskende til Bacardi.

Dsc 0126

5. pladsen blev heller ikke overraskende indtaget af Brugal.

Dsc 0132

4. pladsen faldt til El Dorado.

Dsc 0146

3. pladsen gik overbevisende til Puntacana Club.

Dsc 0129

2. pladsen må Skotlander se sig henvist til.

Dsc 0143

…and the winner is!

1. pladsen går i nogenlunde sikker stil til Cubanacan.

Dsc 0128

Sådan er fordelingen af points

Cubanacan trækker hele 34 points ud af 40.

Skotlander følger nogenlunde med og lander på 30 points ud af 40.

Puntacana Club ligger lidt lavere, men trods alt højt oppe i forhold til de øvrige på 28 ud af 40.

El Dorado ligger stabilt i midten og trækker da også en middel karakter på 20 points ud af 40.

Brugal ligger under middel og får kun 15 points ud af 40.

Bacardi ligger lige i hælene af Brugal og få 13 points i hus.

Ocumare bliver den store taber med kun 12 points.

Konklusion

Med en lagringstid på hele 3 år (farven er filtreret fra) er det ikke overraskende, at Cubanacan er vinder af denne blindsmagning. Det havde jeg mere eller mindre forventet, og man kan dermed sige, at Skotlander Rum I derfor vinder i underkategorien ”ikkelagret rom”. Skotlander er også den rom i feltet, der skiller sig klart mest ud. Med dette menes der, at den er uhyggelig karakteristisk i sin duft og smag – faktisk så karakteristisk, at den er svær at identificere som værende rom – i hvert fald set i lyset af de øvrige rom på smagemåtten.

Dsc 0145

Ocumare var vinder af blindsmagningen i Miami, men slutter imod alt forventning på sidstepladsen i denne blindsmagning. Den er ganske enkelt den rom i feltet, der er mest sprittet – og det er endda på trods af to års fadlagring! Yderst bemærkelsesværdigt.

Skotlander Rum I kunne dermed godt stå distancen – tillykke med 2. pladsen.

Læs anmeldelsen af Skotlander Rum I her

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!


Tilmeld dig nyhedsbrevet