Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Besøg hos Skotlander Spirits

Skrevet d. 16-06-2014 af Mads "Romhatten" Heitmann

”Skotlander? Laver I whisky eller hvad?” Sådan var min første reaktion, da jeg tilfældigt havnede i Anders Skotlander og Anders Bilgrams stand på whiskymessen 2014 i Fredericia. Men nej, det viste sig, at der i denne stand ikke blev præsenteret whisky men derimod rom. Det må have været navnet ”Skotlander,” der har lydt whiskyklingende i mine ører, og på daværende tidspunkt kendte jeg kun til dansk rom fra Ørbæk og Enghave brænderierne. Nok om det – jeg smagte standens lyse rom, hvorefter Anders Skotlander inviterede mig op på destilleriet i Nordjylland.

Dsc 0411

Fakta om Skotlander Raw Rum No. 1:

Rommen er noget så specielt som dansk produceret. Det vil sige, at rommen er destilleret i Danmark, men når det er sagt, så har de både haft hjælp fra Tyskland og Brasilien. Det destilleringsapparat rommen er blevet til på er tysk og er en såkaldt kombinationskedel med en pot still-kedel efterfulgt af en kort kolonne, som også kaldes for en aromat. Mæsken, som aroma-kobberdestillationsapparatet tager udgangspunkt i, er blevet til på brasiliansk melasse, som holder et meget højt sukkerindhold. Melassen er noget som Skotlander Spirits får fra lakridsproducenten Johan Bülows, og det var ikke nemt at få fat i den helt rigtige type melasse. Drengene havde først forsøgt sig med en spansk melasse, men en gæring, basseret på denne spanske melasse, faldt åbenbart ikke i deres smag, og derfor måtte de lede videre, til de faldt over melassen hos Johan Bülows. Selve gæringen af melassen er i sig selv ret langsommelig. Det tager helt op til 4 uger at færdiggære mæsken, som til sidst ender på en alkoholprocent på 10. Denne proces foregår i en lille gæringshal, hvor gæringsbeholderne står side om side og nogen ovenpå hinanden.

Dsc 0403

Efter denne langsommelige proces går det straks hurtigere! Nu bliver mæsken nemlig opvarmet i destilleringsapparatet og alkoholen fordamper og bliver til rom. Anders Bilgram, som ejer Nordisk Brænderi og naturligvis apparatet, er håndværkeren i dette projekt. Det er ham, der kender til kunsten at destillere. Han fortæller, at de kun destillerer op til 80-82 procent alkohol for at bibeholde de aromaer og smagsstoffer, der er så karakteristiske ved rom. Presser han kombinationskedelen fuldt ud, vil den kunne lave alkohol på 89 procent, men det er de ikke interesseret i, da det vil gå ud over smagen af det endelige produkt. Efter spritten er løbet igennem apparatet og ud på den anden siden, løber det ned i en lille blikspand. Nu skal der en sortering i gang. Det første sprit, der løber igennem og kommer ud kaldes for ”hovedet”. Det er de lette alkoholer, som er de første til at fordampe, og det skal ikke med over på flaske. Det bliver sorteret fra og ender i en stor forseglet spand, der står i samme rum. Åbner man spanden vil hele rummet blive fyldt med en fæl duft af acetone. Det er den del af destillatet, der er meget giftigt. Den næste del, der løber igennem apparatet, kaldes for ”hjertet,” og det er denne del af rommen, som skal på flaske. De tunge alkoholer lader vente på sig og fordamper først til sidst. Denne del af destillatet kaldes for ”halen” og sorteres ligeledes fra.

Dsc 0386

Hele denne proces laves ved håndkraft, hvilket vil sige, at man aldrig kan garantere en 100 % ensartet smag på alle flaskerne. Anders B. står manuelt og smager og dufter sig frem under hele processen. Dog skal det siges, at der naturligvis ikke kommer nogle helt vilde udsving i smagen – disse små batch-forskelle kan variere ganske lidt, og det er således svært at smage. Er der et destillat, der af en eller anden grund stikker helt af, kommer den selvfølgelig ikke til at indgå i sortiment.

Dsc 0380

Den sidste proces i produktionen af Skotlander Raw Rum no. 1 er nedvandingen. Denne nedvanding hjælpes på vej af Danmarks bedste vand fra den Nordjyske Kilde, som kun ligger ganske kort fra destilleriet i Fjerritslev. Inden vandet tilsættes rommen, bliver kalken trukket ud af vandet ved hjælp af ion-byttere, således at vandet fremstår meget blødt. De andre naturlige mineraler i vandet bliver dog bevaret. Nedvandingen stoppes når alkoholprocenten rammer 40 – herefter tappes rommen på små elegante ½-liters flasker med en lille sukkergris på maven. Der bliver kun lavet 1000 flasker i denne serie af Raw Rum No. 1. Ikke alle flaskerne i serien er blevet produceret endnu, men der er allerede produceret og solgt over 300 flasker i Danmark.

Der er naturligvis en grund til, at flaskens etikette ser ud som den gør. Den er nemlig designet til at gøre plads til op til 5 forskellige varianter af Skotlander Rum. Den første rene og klare rom, som allerede er på markedet, kaldes som sagt Rum No. 1, hvilket lægger op til, at der skal komme en Rum No. 2 osv.

 Dsc 0044

Lige ud er Anders og Anders i udviklingsfasen, når det kommer til Rum No. 1’s efterfølgere. Dog kan vi her på Romhatten.dk fortælle, at destilleriet i fremtiden forventer at lave en lys rom med tilsat havtorn, en rom med lakrids samt en fadlagret rom – alle disse varianter af Rum No. 1 er allerede under udvikling. Jeg kan tilmed fortælle, at det tegner godt – specielt for den fadlagrede rom, som kun har lagret i ca. 5 mdr. Der er naturligvis ikke fastsat en dato på, hvornår vi kan forvente disse nye varianter i butikkerne. Den fadlagrede rom skulle udkomme i 2015. I et lille lagringsrum på destilleriet smagte vi både på Skotlander Rum fra store tønder og meget små tønder. Den mindste tønde på 8 liter har klart afgivet mest farve og smag, hvor den store tønde på 100 liter kun har et meget, meget begrænset knæk i farven. Måske Anders og Anders vil forsøge sig med at blende rommen fra den lille tønde ind i rommen fra den store tønde. Spændende bliver det i hvert fald!

Dsc 0416

En dansker tager medalje

Kun en måned efter Skotlander Rum No. 1 har ramt hylderne, tiltrækker den overraskende meget opmærksomhed til sig. Anders S. havde længe skrevet med arrangørerne af Miami Rum Festival for at få Rum No. 1 med i blindsmagningskonkurrencen, der sideløbende bliver afholdt på festivallen, men det var efter sigende en langsommelig proces, og Anders var ikke rigtig sikker på, at de to flasker han havde sendt til Miami ville nå frem til smagningen. Alligevel dukkede flasken op på festivallens hjemmesiden som deltager i kategorien ”White Rum” ganske kort tid før festivallens startskud.

Det gik hverken værre eller bedre end at Skotlander Spirits vandt guld i kategorien ”White Rum”. Når det så er sagt, skal der naturligvis gøres opmærksom på, at der var en flaske, der klarede sig bedre i kategorien. Vinderen af ”White Rum” blev nemlig Ocumare’s Platino, som fik titlen ”Best in class”.
Ved prisuddelingen blev der i højtalerne råbt; ”And the gold medal goes to Skotlander Spirits – a rum from Finland!” Ja okay – det er jo en teknikalitet. Det skal ikke tage glæden fra os - så respekt til Skotlander Spirits… Det er flot, at de er nået så langt på så kort tid, og det bliver spændende at se, hvad de kommer op med inden for de næste år. Jeg glæder mig i hvert fald utroligt meget.

Kan den stå testen?

Med alt den hype omkring hvid rom har jeg bestemt mig for at afholde min egen lille blindsmagning i kategorien ”White Rum”. Smagningen kommer til at indeholde 7 forskellige lyse rom – Nogle kendte og nogle mindre kendte. Blindtesterne vil bestå af 4 mand. Det bliver spændende at se, om vi kommer frem til samme resultat, som de gjorde i Miami. ...resultater for blindsmagningen følger...

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!


Tilmeld dig nyhedsbrevet