Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Trinidad kom til København

Skrevet d. 13-02-2024 af Mads "Romhatten" Heitmann

Den 14. september 2023 var jeg inviteret til et lille release-event hos Tata Cocktail Bar på en ny aftapning fra det gamle og stolte House of Angostura. Den mangeårige brandambassadør for Angostura Danyiel Jones var taget et smut til Danmark for at introducere den nye flaske, og samtidig sprede budskabet om husets mange spændende produkter, herunder både rom og bitter. Læs med her og lær lidt om Angosturas forskellige rom, nyheden og ikke mindst deres bitter og amaro.

Inden vi dykker ned i produkterne, så bør vi tage et nærmere kig på selve Angostura som producent. Langt de fleste kender deres ikoniske bitter, som er den førende af sin slags i verden. Men huset står samtidig også bag en lang serie af romprodukter, som også sælges under Angostura-brandet. Brandet går langt tilbage, faktisk helt tilbage til starten af 1800-tallet, hvor den tyske immigrant Dr. Johann Siegert startede produktion af de bitre dråber i byen Angostura (som i dag hedder Ciudad Bolívar) i Venezuela i året 1824. På dette tidspunkt havde produktet et medicinsk formål, og blev endnu ikke brugt til fornøjelse, som det gør i dag. I 1870’erne tog Dr. Siegerts tre sønner bitteren til nye højder, ændrede brugen heraf samt flyttede produktionen til Trinidad, hvor det gamle brand stadig har til huse den dag i dag. Bitteren gik fra at være noget man brugte imod maveonde til at være en ingrediens i mad- og cocktail-opskrifter, og det har det været lige siden. I 1947 byggede Angostura deres eget romdestilleri, som siden da har leveret destillater til både den klassiske Angostura Bitters samt virksomhedens sideløbende bulkrom-forretning. Faktisk skal vi helt op til årtusindskiftet før ’Angostura Rums’ bliver en realitet, og det på trods af, at deres destilleri Trinidad Distillers på dét tidspunkt havde lavet rom i over 50 år. Med en tøndebeholdning på 80.000 fade og en årlig romproduktion på ca. 9 millioner liter, er det et af de større destillerier i Caribien, og stadig en enormt stor romleverandør til uafhængige romaftappere af forskellige art.

Bitter is Better

Fundamentet for Angostura er deres bitter, og selvom de kun har tre udgaver i deres sortiment, så er det netop dét som virksomheden er bygget på. De bitre dråber har en meget lang historie, og er i dag en indgroet del af Trinidad & Tobago, hvor man ikke kun benytter dem i drinks men i høj grad også i madlavning. Angostura Bitters eksporteres til 165 lande verden over, og er som skrevet verdens førende bitter og samtidig også den første. Angostura kom til i 1824 som den første af de tilbageværende brands som eksisterer i dag. Peychaud’s Bitters som er en anden gammel og historisk bitter fra New Orleans, blev til i 1830. Det betyder at Angostura Bitters fylder 200 år i år, hvilket er en gigantisk milepæl og en kæmpestor bedrift for brandet. Ikke mange spiritusmærker kan sige, at de har 200 år på bagen - det er meget imponerende.

Angostura Bitters er naturligvis baseret på et grundlag af rom. Den lille flaske indeholder 44,7 % alkohol og har gennemgået en tre måneder lang macerationsperiode, hvor rom og en række hemmelige krydderier langsomt ligger og trækker. Opskriften er hemmelig og har altid været det, og opskriften er samtidig forblevet den samme igennem tiden. Man har aldrig foretaget justeringer eller ændringer i den klassiske sammensætning. I øjeblikket er der kun fem personer i verden som kender den eksakte opskrift på den gamle bitter, og Danyiel Jones forsikrer os for at han ikke er en af dem.

Navnet, smagen og følelsen af Angostur Bitters er i sig selv ikonisk, men hvad næsten er endnu mere ikonisk er udseendet på den lille beholder. Den lille flaske som er gemt bag en overdimensioneret hvid etikette fyldt med tekst, og så den skriggule top. Det er helt sikkert ikke en moderne designstil, men det står ud, som intet andet. Selvom flasken ikke er ret stor (200 ml.) så står den tydeligt frem på en hver bagbar, og signalerer, ”Her er jer, og sådan ser jeg ud. Jeg ændrer mig ikke, bare fordi tiderne skifter. Jeg er som jeg altid har været.” Og det giver også rigtig god mening. Den klassiske bitter er blevet brugt i klassisk cocktails de seneste 200 år, og en Old Fashioned eller en Manhattan ville ikke være det samme uden et par store og sunde dråber af verdens ældste bitter.

Mr Trinidad

Angostura-brandambassadør Danyiel Jones fortæller, at den overdimensioneret etikette på flasken egentlig stammer fra en samarbejdsfejl mellem to medarbejdere, som havde fået til opgave at lave et flaskedesign. Den ene stod for selve flasken og den anden stod for etikette, og på grund af miskommunikation endte etiketten med ikke at passe til flaskens størrelse, og man endte derfor med en lidt større etikette end beregnet. Men en klog reklamemand sagde, at de skulle bruge fejlen til deres fordel og fortsætte det skæve design – flasken skiller sig ud og er anderledes, selv den dag i dag.

Den originale Angostura Bitters har stået alene i mange år, men har de seneste år fået et par søskende, nemlig Angostura Orange Bitters, Angostura Cocoa Bitters og Angostura di Amaro. Angostura Orange Bitters blev frigivet i 2007 og Angostura Cocoa Bitters i 2020 – begge er de skræddersyet til at tweake de klassiske cocktails. Prøv eksempelvis en ganske normal Old Fashioned, hvor du udskifter Angostura Bitters med Angostura Cocoa Bitters, og du vil få et lækkert twist af kakaosmag. Sidst men ikke mindst finder vi også Angostura di Amaro i deres portefølje af enestående og bitre flasker. En kreation som tager udgangspunkt i den italienske amarokultur, og som virkelig er et produkt som du bør udforske. Det er en amaro som ligger i grænselandet mellem bittert og sødt, og som derved har en dejlig smagsmæssig balance. Den indbyder til at bruges i cocktails, men jeg kan også sagtens se mig selv nyde den rent over isterninger. Den vandt desuden ’Best New Spirit or Cocktail Ingredient’ ved Tales of the Cocktails i 2015, hvilket er en ret stor bedrift for enhver spiritusproducent.

Tamboo Spiced

Nyheden på denne dag i København skulle vises sig ikke at være en rom og ej heller en bitter, men et rombaseret produkt som har fået navnet Tamboo Spiced. At Angostura først i 2023 frigiver en såkaldt ’spiced rum’ eller på dansk en ’krydderrom’, kan måske for nogle komme som en overraskelse, da firmaet både sidder på store mængder rom og krydderier. Men den gamle virksomhed tager ingen forhastet beslutninger når det kommer til udvikling af nye produkter. Tiden er dog helt sikkert moden til en krydderrom, som tingene står nu. Det er en kategori som har enormt stor succes både i ind- og udland, så man forstår godt, at Angostura nu har frigivet deres egen version af en rombaseret krydderspiritus.

Tamboo Vis 01 No Bg 01

Danyiel Jones fortæller, at Tamboo er opkaldt efter musikken og følelsen der blev skabt under ophævelsen af slaveriet på Trinidad tilbage i 1800-tallet. I eufori og glæde skabte de nu frigivet slaver musik med bambusrør i forskellige størrelser, ved at slå disse ned i jorden, hvilket gav en forskelligartet lyd alt efter størrelsen på bambussen. Aftapningen er lavet til cocktailmarkedet og er inspireret af en gammel aftapning som gik under navnet ’Siegert’s Bouquet’. Den er infuseret med kardemomme, nelliker og kanel, men har helt bestemt også noter af ingefær, citrus og muskatnød. Det er en sødmefuld krydderrom, men ikke overdrevet sød. Den skal ikke sammenlignes med aftapninger så som Bumbu Original eller Don Papa Masskara, men mere med klassiske caribiske udtryk som Chairman’s Reserve Spiced eller Don Q Oak Barrel Spiced. Og nu da Danyiel fortæller os, at Tamboo Spiced er designet til at benyttes i cocktails, så synes jeg da helt bestemt at du, læseren, skal prøve en cocktail med netop Tamboo. Jeg kan anbefale at du laver en Spiced Boulevardier med Tamboo – opskriften følger i næste afsnit.

Cocktails med Angostura

Som gammel bartender på Trinidad bød Daniyel Jones på et par cocktails under eventet, og særligt to af disse kan jeg stærkt anbefale. Der er tale om en sand Trinidad-klassiker og en modificeret 1920’er opskrift med Tamboo – og lad os starte med netop den.

Spiced Boulevardier med Tamboo

Originalt en Negroni med amerikansk whiskey i stedet for gin, men i denne udgave bytter vi whiskeyen/ginnen ud med Tamboo Spiced. Det er en utrolig simpel men meget velsmagende cocktail, som du nemt kan lave derhjemme. Den kræver kun tre (faktisk fire) ingredienser samt et stykke appelsinskal. Drinken kan bygges direkte i glasset som du ønsker at servere den i – simple as that.

Spiced Boulevardier

Ingredienser og fremgangsmåde:

3 cl. Tamboo Spiced
2,5 cl. Campari
2,5 cl. Sød vermouth
2 store dash Angostura Bitters

Drinken bygges direkte i glasset og serveres over is med et stykke appelsinskal – husk at få olierne fra appelsinskallen ud over cocktailen.

Og her har du den. Spiced Boulevardier med Tamboo. En sødmefuld men samtidig bitter og zesty cocktail med masser af julekrydderier og stor drikkevenlighed. Virkelig en anbefalelsesværdig cocktail som vil imponere dine gæster. Og nu videre til en klassisk Trinidad-cocktail.

Queen's Park Swizzle

Trinidads Queens Park Hotel lukkede i 1996, men hotellets signaturdrink lever stadig i bedste velgående, i det 21. århundrede. Og det er ikke svært at se hvorfor; den iskolde blanding af rom, mynte, sukker, limesaft og Angostura Bitters har tjent som en lækker og iøjnefaldende nedkøling for hotellets gæster, siden den debuterede på Queens Park Hotel i hovedstaden Port of Spain i begyndelsen af det 20. århundrede. I dag nydes drinken både på øen men også udenfor. Mest berømt er drinken måske for de udtalelser som Tiki-kongen Trader Vic gav den med på vejen, da han kaldte den for ”den dejligste form for anæstesi man kan få i dag” tilbage i 1946.

Og som en lille sidenote, så har House of Angostura faktisk arbejdet på at gøre Queen's Park Swizzle til Trinidad og Tobagos nationaldrik, ligesom man eksempelvis kender det fra Bermuda med Dark ’n’ Stormy eller Puerto Rico og deres Piña Colada.

Queen's Park Swizzle kræver som sådan ikke nogen vanvittige ingredienser, og er på den måde ret simpel at lave. Den minder meget om en stærk Daiquiri, men med masser af is, mynte og bitter. Dog kræver den originale opskrift, at man ’Swizzleer’ cocktailen i stedet for at røre eller shake den. Til det skal man bruge en såkaldt Swizzle Stick, men hvis du ikke lige har sådan en på lager, så vil jeg råde dig til at shake den blidt inden du serverer den over knust is.

Queens Park Swizzle

Ingredienser og fremgangsmåde:

6 cl. Angostura 7 Years Old Rum
3 cl. friskpresset limesaft
3 cl. sukkersirup
Ca. 8 store mynteblade
6-8 dash Angostura Bitters

Alle ingredienserne (pånær bitter) shakes ganske kort og blidt over is, og serveres i et højt glas med knust is. Du skal ikke straine drinken, da myntebladene skal med over i glasset, og først efter du har drinken i glasset tilsættes de knuste isterninger. Efterfølgende kommer du 6-8 dash bitter på toppen af drinken. Pyntes til sidst med en myntekvist og serveres med et sugerør.

Og der har du den. Queen's Park Swizzle. En forfriskende myntedrevet romcocktail som både har et godt rom-kick og en balanceret bitter fornemmelse. Det bliver ikke meget mere tropisk end dette, og samtidig indbegrebet af Trinidad & Tobago.

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!





Tilmeld dig nyhedsbrevet