Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Plantation Rum

Skrevet d. 13-06-2015 af Mads "Romhatten" Heitmann

Der findes meget rom på markedet, som er blendet og tappet på flaske uden for rommens respektive destilleri. Rom kan købes i store mængder i Caribien hos destillerier, der tilbyder bulkrom. Bulkrom er i al sin enkelthed rom, som er til salg, og som aftappere eller blendere kan købe enten direkte fra destilleringsapparatet eller fra tønder. Der findes, som sagt, masser af flasker på markedet, som er tappet af såkaldte “independent bottlers”, og en af disse er Cognac Ferrand. Cognac Ferrand er en af mange uafhængige aftappere af rom, men de gør mere end bare at aftappe andres rom, idet de både lagrer, blender og flasker - alt sammen under navnet Plantation Rum.

Plantation Fade

280 fade med forskellig rom på et af C. Ferrands romlagre i Cognac

Fra Caribien til Cognac

I den lille by i Cognac i Frankrig findes en lille producent af cognac, ved navn Cognac Ferrand. Cognac Ferrand var oprindelig udelukkende en cognacproducent, men omkring 2000 begyndte de at opkøbe rom i Caribien for at flaske den under deres eget brand. De har et godt forhold til mange forskellige destillerier i Caribien, da cognacproducenten tidligere har solgt cognacfade til romproducenterne, som har indeholdt Ferrands cognac. I dag sælger de både cognac og rom, hvor deres cognac flaskes under brandet Pierre Ferrand. De er en lille spiller på markedet for cognac, hvor Hennesey sidder på ca. 50 % af salget af  cognac i verden. Cognac Ferrand har dog utrolig meget succes med deres rom, og deres lager af rom vil endda overstige deres lager af cognac i 2016. Selv i Cognac har man mærket bølgen fra rommens stigende popularitet.

Siden 2005 har ejeren af Plantation Rum, Alexandre Gabriel, taget rom hjem til Cognac for selv at lagre og flaske det. Alexandre har i dag en håndfuld lagerhaller og blendehaller i den lille franske by. Lagerhallerne er i Caribisk størrelsesforhold ganske små, men de bruges også kun i slutfasen af lagringsprocessen. Når rommen kommer hjem, typisk i plastikbeholdere, tappes rommen over på brugte cognacfade fra Pierre Ferrand. Her får rommen lov til at ligge mellem 2-5 år, hvorefter den blendes og flaskes. Uanset hvilken rom fra Plantation du drikker, så har den været omkring brugte cognacfade. Det er det de, hos Cognac Ferrand, kalder for dobbeltlagring. Rommen lagrer som regel forholdsvis lang tid i Caribien under tropiske forhold i brugte bourbontønder, hvorefter den fragtes til Europa for at afslutte i cognacfade under køligere forhold.

Wooden Blending Vats

To store wooden vats som her indeholder et Barbados romblend

Konceptet for deres romsortiment kan deles op i tre dele, og netop dette gør deres brand utroligt stærkt. De har rom, som fast er i deres portefølje, så som Plantation Rum Barbados 5 Years Old Reserve og Plantation Rum Guatemala Gran Anejo. Disse flasker kan altid erhverves og udgår ikke, ligesom deres andre lidt mere begrænsede aftapninger. 

Der findes ligeledes en flot og velassorteret vintageserie, som indeholder rom fra hele otte forskellige lande, herunder St. Lucia, Jamaica og Guyana. Det specielle ved vintageserien er at rommen, der findes i flasken, alt sammen er destilleret det samme år. Altså er alt rom i fx Plantation St. Lucia Vintage Rum 2003, destilleret og fyldt på fade i 2003. Dette betyder også, at disse vintagerom udkommer i et større eller mindre begrænset oplag. Antallet af flasker svinger fra land til land alt efter, hvor store destillerierne er og hvor meget der er blevet indkøbt. Vintageflaskerne udkommer med jævne mellemrum med nye vintageårgange og naturligvis i nye blends. I starten af Plantation Rums historie flaskede man, i vintageserien, rom på omkring 45 % alkohol, hvor man nu om dage har taget alkoholprocenten lidt ned. De fleste af flaskerne har fundet et niveau på 42 % alkohol, men det kan svinge meget - også på fremtidige aftapninger i vintageserien. Da man som producent kontinuerligt laver begrænsede aftapninger, har man naturligvis frihed til at ændre i produktionen, for at tilpasse sig et konstant skiftende marked.

Paa Lageret

En romhat i sit es - der må smages på alt...

Endvidere laver Plantation Rum endnu mere eksklusive aftapninger under navnet "Single Cask". Disse aftapninger er typisk af ældre dato og foreskriver enten en vintageårgang eller en decideret alder på etiketten. Flaskerne i Single Cask-serien er ikke udstyret med forskellige farvestrålende etiketter, som deres vintageserie, men med et mere stilrent sort design. Her er antallet af flasker nogle gange helt nede på et par hundrede flasker. Deres Plantation Single Cask Guyana 1988 Rum er der fx kun lavet 150 flasker af, hvilket må siges at være en ultra begrænset aftapning, som man skal være mere end heldig for at få fat i. Faktisk findes rommen kun hos Ferrand i Cognac.

Alle Plantation Rum, uanset hvilken serie der er tale om, har "the Plantation Rum feel". De bærer alle rundt på en unik og karakteristisk smag af Plantation Rum. Selvom de tapper rom fra mange forskellige steder, som kan være forskellig i smag og udtryk, så formår Alexandre og hans team alligevel at tilføre flaskerne en speciel smagsprofil. Denne smagsprofil skal dels findes i de brugte Pierre Ferrand cognacfade, som benyttes i den sidste del af fadlagringen, men måske lige så meget i den fadlagrede sukkersirup, som gradvist tilføres under modningen af rommen. Alexandre Gabriel har selv udviklet en speciel rørsukkersirup, som ligger på fade fra to til ti år. Rørsukkeret er af typen Demerara og indkøbes fra Guyana, hvorefter det opløses i rom på 40 % alkohol og lægges på fad. Opløsningen er meget tykflydende og helt mørk, og smager helt fantastisk godt! Alexandre siger, at sukkerlagen ideelt set skal fadlagre i ti år, men at man i nogle tilfælde godt kan nøjes med to år. Der findes flere forskellige sukkerlager, hvor rommen, der blandes med sukkeret, kan variere. En sukkerlage, der skal benyttes til at søde en rom fra Barbados, skal typisk indeholde en rom fra Barbados i samme stil som i blendet. Alexandre Gabriel lægger ikke skjul på, at han blander sukker i sin rom. Han spiller med helt åbne kort og sætter faktisk en ære i at bruge sukkeret i sin blendningsteknik. Som han selv udtrykker det, så bliver rommen forstærket i smagen, efter den rette mængde sukker er blevet tilsat. Alexandre bruger sjældent mere end 25 gram sukker pr. liter rom. Som regel ligger Plantations produkter på omkring 16-18 gram sukker pr. liter rom, men det kan variere. I nogle tilfælde kan vi komme under 10 gram sukker pr. liter.

Plantation Sukkersirup

Et fad med Plantations særlige sukkersirup - det smager fantastisk!

Grenada - en af mange leverandører i Caribien

Cognac Ferrand samarbejder med mange forskellige destillerier i Caribien blandt andre St. Lucia Distillers, Foursquare Distillery og Grenada Distillers. Grenada Distillers er den største producent af rom på Grenada. De destillerer deres rom på et dobbeltkolonne destilleringsapparat og flasker rom under brandet Clark’s Court Rum. Destilleriet køber nu om stunder deres melasse fra Guyana og må betegnes som værende et meget moderne destilleri, i modsætning til andre destillerier på Grenada. Et af dem er River Antoine Estate, som laver rom på gammeldags manér. Rivers Rum er pot still destilleret og har været produceret på  samme måde i over 200 år. Her bruges sågar stadig vildt gær under gæringsprocessen, som betyder, at gæringen tager op til 10 dage. River Antoine Estate har produceret rom på Grenada siden 1785 og laver kun overproof rom, som man drikker den i Caribien. Der findes to Rivers rom på henholdsvis 75 % alkohol og 69 alkohol, begge meget frugtige og fyldige, som naturligvis brænder en hel del på vej ned igennem spiserøret. Det bliver ikke meget mere caribisk!

Rivers Distillery

Et af Rivers to pot stills

Når man kører igennem Grenadas landskab og nyder udsigten af klipper og bakker dækket af et vildt og tropisk planteliv, vil man ind imellem støde på underlige søjler af røg, som stiger op igennem de tætte trækroner. Følger man en af disse røgsøjler og begiver sig ind i junglen, kan man være heldig at finde et lille babash-destilleri. Babash er det lokale udtryk for moonshine eller hjemmebrændt og bliver typisk gæret på en kombination af melasse og sukker, hvorefter denne mæsk bliver destilleret op til en alkoholprocent på max 40. Babash er ulovligt på Grenada, men da arbejdsløsheden er meget høj, er der et marked for billig og uautoriseret rom. Det anslås, at der findes over 100 babash destillerier på Grenada, og et af dem bliver styret af en fyr, der hedder Roger. Stående foran en gammel og udpint olietønde, som nu virker som destillationskedel, fortæller Roger, at han kan lave én batch rom dagligt, som han kan sælge til de lokale. Det er hans eneste indtægt, og han lever fra dag til dag af pengene, han tjener på salget af babash, som han efterhånden har produceret i 10 år. River Antoine Estate og naturligvis også Rogers lille babash destilleri producerer så få mængder rom, at det aldrig bliver interessant for Alexandre og hans Plantation-serie. De kan kun levere rom til hjemmemarkedet.

Roger The Distiller

Et meget simpelt destilleri

Cognac Ferrand har som mål for fremtiden at etablere eller opkøbe et destilleri i Caribien. De har allerede investeret mange penge i Caribibiske romlagrings faciliteter , så de er allerede godt på vej. De er ligeledes begyndt at eksperimentere med at destillere rom på deres pot still kedler i Cognac. Eksportmanager for Plantation Rum, Matthieu Gouze, fik en morgen efter en løbetur en god, men meget simpel idé; Hvorfor destillerer vi ikke selv rom i Cognac? Det bliver spændende at se, hvad det projekt bærer med sig, men indtil videre kan vi nyde frugten af Alexandre Gabriels mange års erfaring i kunsten at blende rom.

Master Blender For Plantation

Alexandre Gabriel på jagt efter den helt rigtige smagsprøve

Plantation Barbados 20th Anniversary Rum

Alexandre blev chef for Cognac Ferrand den 29. august 1989 og han har som sagt mange års erfaring inden for kunsten at blende. Han har utrolig meget forstand på træ; dets egenskaber, hvad der sker, når man parrer rom med forskellige trætyper mm. Det eneste blend i Plantation-serien, som Alexandre Gabriel ikke selv har stået for, er Plantation Barbados 20th Anniversary Rum. Blendet blev præsenteret for ham som en overraskelse til hans egen 20 års jubilæumsfest som chef for Cognac Ferrand. Venner, kolleger og familie var samlet til en havefest for at fejre Alexandre. Mændene, som på daværende tidspunkt havde arbejdet i blendinghallen i 4 år, havde forberedt en speciel overraskelse; et specielt romblend. Som Alexandre selv udtrykker det; “Det blend, jeg fik præsenteret som overraskelse, var det rene “show off”, ligesom når Hendrix spiller sin bedste guitarsolo. Teknisk var det super komplekst, hvor over 20 forskellige slags træ var involveret. Et ekstremt blend, som på mange måder var lidt for overdrevet, men for en, der kender til behandling af træ, var det smukt, da rommen samtidig er meget ligetil.” Blendet blev hurtigt festens nye midtpunkt, og Alexandre syntes så godt om det arbejde, som hans kollegaer havde lavet, at han bestemte sig for at flaske det. Dog nedtonede Alexandre og hans mænd efterfølgende nogle enkelte ting i blendet, men sådan blev 20th Anniversary rommen fra Plantation altså til. I dag er det en af de bedst sælgende rom i rækken af Plantation-rom, og smagsprofilen passer da også lige ned i det populære romsegment. Det er en typisk Barbados rom med mange af de klassiske elementer, hvor kokos er en stor del af smagspaletten. Her findes i næsen noter af sukkerrør, egepræget vanilje og ristet kokosnød. Derudover kan antydninger af kakao, appelsin og gammel cigarkasse spores. Det er en meget sød rom og måske en af de sødeste rom, der findes i Plantation-serien, men ikke desto mindre er det en meget elegant og flot spiritus, som repræsenterer både Barbados, men også Plantation Rum godt.

Alexandre Gabriel Og Mads Heitmann

Alexandre Gabriel og Mads Heitmann takker af for denne gang. Forhåbentlig på gensyn!

Det var nærliggende at tro, vi ville få en 25 års jubilæumsrom på gaden i 2014, men det fik vi desværre ikke. Alexandre løfter dog sløret for, at de arbejder på en 30 års jubilæumsrom. Han har en idé, men vi må vente til 2019, hvor han igen har rundt jubilæum.

Skrevet af: Kim Wulff d. 15-06-2015 13:30
Fed artikel, gad sq godt at ha været med på turen
Kim Wulff


Romproduktion, Romproducenter, Plantation Rum



Tilmeld dig nyhedsbrevet