Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Omvend din whisky-ven til rom

Skrevet d. 19-09-2018 af Mads "Romhatten" Heitmann

Vi har alle sammen en. En ven, der drikker whisky frem for rom. En ven, som måske endda ser skævt til, at du godt kan lide rom. En ven, som ikke anser rom for at være på kvalitetsmæssig højde med whisky.

Det kan være en blanding af snobberi, uvidenhed og dovenskab, der får den etablerede whisky-drikker til at negligere rom, og dem der nyder det. Mange whisky-folk har skrabet en smule i overfladen på rom, og hurtigt konstateret, at rom ikke er noget for dem. De har måske smagt et par rom eller tre rent, og på baggrund af disse oplevelser fundet rom-kategorien for let. Ofte hører man udsagn som;

”Det er for sødt.”
”Det smager alt sammen kun af karamel og vanilje.”
”Rom er er kun til at lave drinks med.”
”Jeg finder flere nuancer i whisky end jeg gør i rom.”

Hvad er det der gør, at nogle whisky-folk ser ned på rom? Det er med sikkerhed resultatet af få dårlige (eller fejludvalgte) rom-oplevelser, som har gjort udslaget. Men sådan behøver det ikke at være… Du har som rom-nyder utroligt mange muligheder for at modbevise disse bemærkninger fra din whisky-ven.

Whisky Vs Rum

Hvordan får du en sådan person til at slå sig på rommen? Der er store smagsmæssige gaver at hente i begge spiritus-verdener, så derfor får du her en lille guide til, hvordan du omvender en whisky-drikker til at kunne lide rom.

Sådan udvælger du ”malternativer” til din whisky-ven

Når du skal finde ”malternativer”, altså alternativer til malt whisky, skal du først fjerne de sødere romtyper fra bordet. Det er med 100% sikkerhed på grund af disse, at din whiskydrikkende ven ikke anser rom for at være noget for ham/hende. Rom fra mærker såsom Ron Zacapa, Ron Diplomatico (standardflaskerne), A. H. Riise, El Dorado Rum (standardflaskerne), Ron Abuelo og Oliver & Olivers mange aftapninger – gem dem væk, og find dem frem igen, når din whisky-ven er taget hjem. Generelt bør du se helt bort fra den romtype, som produceres i de spansktalende regioner i Syd- & Mellemamerika samt Caribien. I langt de fleste tilfælde er der her tale om et meget ”let” destillat, som din whisky-nydende, ”soon to be rum drinking”-buddy, anser for at være noget nær neutral sprit med smagen af fadlagring. Denne type rom er produceret via en kontinuerlig destillering, som er kendt for at producere en mindre koncentreret smagende rom. Din whisky-ven savner tyngde, tørhed, naturlig sødme og rygrad i de spiritusoplevelser, som har gjort at han/hun ikke bryder sig om rom. Men det er ikke noget problem. Den klarer vi nemt.

Vi har indsnævret vores horisont betragteligt ved at sortere de lettere romtyper fra, og vender nu blikket over imod de fransk- og engelsktalende regioner i Sydamerika og Caribien. Det er i disse regioner, hvor vi finder alt det, som whisky-folk savner og holder af. De vigtigste lande vil være Jamaica, Guyana, Martinique, St. Lucia, Guadeloupe, Barbados og udenfor Caribien og Sydamerika; Reunion & Fiji. I disse regioner findes en tungere romstil, som har langt flere gæringsdrevede smagselementer end de førnævnte, og det er herfra du finder malternativerne, som skal præsenteres for whisky-vennen.

Det er i høj grad destilleringsmetoden, som gør den store forskel på let og tung rom, og i de engelsktalende lande i Caribien er batchdestillering (også kendt som pot still-destillering) kongen. Kort fortalt, batchdestilleringen er skyld i, at rommen får en langt mere koncentreret smag. Man ser ofte en blanding af kontinuerlig- og batchdestilleret rom i disse regioner, også noget man i romkategorien er begyndt at omtale som ”Single Blended Rum”. Men man kan også komme ud for at destillerierne tapper 100 % batchdestilleret rom, også kaldt ”Pure Single Rum”, og det er disse aftapninger, som er interessante for whisky-nørden – specielt hvis du kan finde eksempler som er tappet ved fadstyrke (ikke nedvandet efter fadlagringen). Det er også vigtigt at fremhæve, at der desuden er langt imellem sukkertilsatte aftapninger, af denne karakter. Altså får du noget, som minder ret meget om single malt whisky fra Skotland, men naturligvis bare uden at være det. Du får noget som spiller efter samme regler, men som samtidig har en vigtig fordel, nemlig den tropiske fadlagring. Med tropisk fadlagring introducerer du noget til din whisky-ven, som vedkommende måske aldrig rigtig har skænket en tanke. Længere tids fadlagring under høje temperaturer i troperne giver en yderst intens, massiv og eksplosiv moden smag til spiritus. Whisky lagret i det skotske højland skal bruge længere tid i fadene for at opnå samme resultat, som rommen i den tropiske varme. Som romnyder har du her en klar fordel, da man ofte siger, at tropisk lagret spiritus modner tre gange så hurtigt som europæisk lagret spiritus.

Seks stærke bud på rom der omvender din whisky-ven:

Clément Rare Cask Collection Abraham 56,6%

Rommens svar på: Clynelish Whisky

Ikke det mest kendte mærke/destilleri. De lidt sjovere aftapninger elskes af mange nørder, men kan også være svære at finde. Tit kæmpe frugtnoter.

Pris: 1050,- (50 cL.)

Clement Rare Cask Abraham

Dette er noget af det bedste fadstyrke rom, som Martinique kan præstere. Det fransktalende Martinique er kendt for sin ”rhum agricole”, altså rom gæret på friskpresset sukkerrørssaft i åbne gæringstanke. Det destilleres på klassiske armagnac-stills, til kun 70% alkohol og bibeholder derfor stor aroma. Efter 15 år på brugte bourbon-fade får man en rom, som dufter af tropisk frugt, lakrids, mokka, brændt egetræ og chokolade. Smagen er præget af tuttifrutti-syre, slikbutik (uden tilsat sukker), frugter som ananas, banan, fersken og pærer, og så slutter den af med sød lakrids, chokolade og kaffe. Det er et studie i hvordan man producerer topklasse rom i Caribien, og bestemt et sikkert malternativ til din whisky-makker.

El Dorado Rum Rare Collection Enmore 1996

Rommens svar på: Glenfarclas Whisky

Et meget kendt og respekteret mærke/destilleri med gode (dog måske lidt for tamme) standardaftapninger men geniale specialaftapninger.

Pris: 1850,-

El Dorado Rare Rum Enmore 1996

Selvom denne rom ikke er et resultat af en batchdestillering, så er der stadigvæk enorm kompleksitet at hente i smagen. El Dorado Rum er bedst kendt for deres sukkertilsatte kerneserie, hvor man finder 12, 15 og 21 års blendede udgaver, men de tilbyder også ”single still”-aftapninger flasket ved fadstyrke og uden tilsat sukker. Det er lige præcis hvad man får i denne 21 år gamle rom destilleret på Enmore Coffey Still tilbage i 1996. Duften byder på appelsinskal, lakrids, tanninnoter, karamel og godt med aggressiv alkohol, men på den gode måde. Smagen kombinerer krydderi, saltlakrids, egetræ, nødder og meget dyb, bitter vanilje. Det er intet mindre end et bæst, hvor man virkelig får syn for sagen, ift. hvad tropisk lagret rom formår. Din whisky-ven vil formentlig blive overrasket over, hvad et kontinuerligt destilleringsapparat kan præstere.

Appleton Estate Rum Rare Blend Aged 12 Years

Rommens svar på: Bowmore Whisky

- Den findes alle steder og er en let intro til Jamaica-funk, på samme måde som Bowmore 12 Years Old er det til Islay-røg.

Pris: 300,-

Appleton Estate 12Y

Ud af de seks malternativer må dette siges at være feltets ”easy sipper” qua den ”lave” alkoholprocent på 43. Med 12 års tropisk lagring får man en blød og lækker smagsmæssig blanding af tropiske frugter. Det er om muligt den mest legendariske Jamaica-rom på markedet. Den single blended rum er nem at gå til, den er prisvenlig og så kan man få den over alt.

Det er en ”single blended rum” fra Jamaica som byder på modne nedfaldsfrugter, sød pibetobak, let vanilje og en snært af Jamaica-funk. Smagen er behagelig med et medium-fyldigt esterindhold.

Habitation Velier Hampden 2011 LFCH

Rommens svar på: Laphroaig Whisky

Ligesom Laphroaig nærmer sig ekstremerne af røg, jod og tjære er LFCH et skridt på vejen til centrum af Funky Town, Jamaica.

Pris: 800,-

Habitation Velier Hampden 2011 Lfch

Jamaica er kongen af heavy rums, og Hampden Distillery er det vigtigste destilleri på øen. De er kendt for at producere ultra heavy ester rum på gammeldags manér, og det kan man virkelig smage. Det er ren pot still rom (som vises på etiketten), uden sukker og i denne udgave fra aftapperen Velier, får man 60,5% vildskab. Rommen er ”kun” 7 år gammel, men husk nu hvad du kan fortælle din whisky-ven, om tropisk lagring. Rom fra Hampden Distillery er ofte båret af en høj syre, som langt hen ad vejen minder om syrlige bananbolsjer fra BonBon Losseplads, denne aftapning er ikke nogen undtagelse. Derudover er de meget voks-agtige og smager af god samt krydret honning. I denne aftapning er der en smag af bananasplit - ja, desserten. Alkoholen er velintegreret på trods af den høje alkoholprocent. Flot, flot pure single rum.

Foursquare Exceptional Cask Selection Rum 2005

Rommens svar på:  Buffalo Trace Bourbon

Pålidelig spiritus præget af vanilje, kokos og altid en ubesværet terrasse-sipper.

Pris: 650,-

Foursquare Rum 2005

Din whisky-ven bør helt sikkert stifte bekendtskab med rom fra Foursquare Rum Distillery, Barbados. Her har Richard Seale siden 1996 produceret ”Single Blended Rum”, og er indenfor de senere år begyndt at tappe rom ved fadstyrke. Det seneste skud på stammen er denne vintage aftapning fra 2005 - hele 12 år gammel og fuldlagret på ex-bourbonfade i det tropiske klima på Barbados. Det er en af de ”lettere” anbefalinger til din whisky-ven, men dog tappet ved 59% alkohol og ikke tilsat sukker. Der burde være basis for et malternativ.

Rommen er præget af flødekaramel, vanilje og kokos samt let krydderi. Den har en enormt flot fylde samtidig med at den er yderst balanceret på alkoholen. Hvis din whisky-ven er mest til blød Highland scotch eller måske endda til lette Lowlands, så er dette rommen som du bør præsentere for ham/hende.

Velier Caroni 100% Trinidad Rum Aged 15 Years

Rommens svar på: Ledaig Whisky

Mærkelige smagsnoter som ikke alle værdsætter. Kan både være genialt og … galt.

Pris: 1000,-

Rum Caroni Vintage 1998 15 Ans

Port Ellen Whisky har en særlig plads i de fleste whisky-hjerter. Det er et for længst lukket destilleri, hvilket betyder at de aftapninger, der i dag findes der fra koster kassen. Caroni Distillery er rommens svar på Port Ellen. Caroni stoppede produktion tilbage i 2002, og selvom der de seneste år er blevet frigivet et utal af aftapninger fra det hedengangne destilleri på Trinidad, så er reserverne ved at slippe op. Man kan stadig finde god ”heavy column still” Caroni-rom til en ”fornuftig pris”, men det tog skal vi nok snart regne med tøffer afsted.

Caroni 100% Trinidad Rum Aged 15 Years på 52% alkohol er i den blødere afdeling, når vi snakker Caroni Rum. Når det er sagt, så har den stadig en del af det Caroni er blevet kendt og elsket for; nemlig smagen af petroleum, mynte, lak, kød (animalske tendenser) og gummi. Rommen er fuldlagret i troperne i 15 år og smager himmelsk. Det er måske lidt fejt at præsentere din whisky-ven for noget, som snart er fortid, men på den anden side, så fortjener vedkommende at prøve en Caroni.

Rum vs. whisky

… den evige battle. Min opfordring er; begrav stridsøkserne og drik alverdens kvalitetsspiritus. Rom, whisky, brandy, agave-sprut – det er alt sammen fantastisk, og kan alt sammen noget unikt.

En fremmed spiritus er blot en ven du endnu ikke har mødt.

Peace out, Brothers in Spirits

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!



Rom, Whisky, Rum vs Whisky



Tilmeld dig nyhedsbrevet