Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Den værdige rom fra Worthy Park

Skrevet d. 07-06-2023 af Mads "Romhatten" Heitmann

Jeg er netop hjemvendt fra en romrejse til Jamaica, hvilket var mit andet besøg på den historiske, caribiske romø. Første gang jeg besøgte Jamaica fik jeg ”kun” besøgt tre ud af de i alt seks destillerier som findes på øen, så derfor måtte jeg jo tilbage! I 2020 besøgte jeg Clarendon, Hampden og Long Pond og nu i 2023, var turen så kommet til Worthy Park og Appleton Estate. Det sidste destilleri, New Yarmouth, modtager i øjeblikket ikke besøgende, så det må blive engang i fremtiden. Altid rart med flere undskyldninger for at tage tilbage. Men nu tager jeg dig i første omgang med til et sted som tager imod os med åbne arme, nemlig Worthy Park Estate. Let’s go, maaan!

Jamaica har hos mig, ligesom hos så mange andre romentusiaster, en helt særlig plads i mit blødende romhjerte. Det er en ø som producerer noget rom, som jeg ikke altid har forstået, men som over årene har vundet mere og mere indpas i mit mentale barskab. Den jamaicanske rom er uden tvivl en romtype som man skal lære at forstå og ikke mindst lære at elske. Og heldigvis har jeg igennem mange år nu knuselsket den fandenivoldske og fyldige romtype, som produceres på øen. Og rommen fra Worthy Park har for mig, helt afgjort spillet en rolle i netop dén udvikling.

Distillery 1

Det lille destilleri, et par hundrede meter væk fra sukkerfabrikken

Inden vi går en tur rundt på den gamle sukkerrørsejendom som er Worthy Park Estate, så dykker vi lige ned i dens lange og enestående historie. Worthy Park Estate er nemlig et meget gammelt sted, som i rigtig gammelt! Man kan nemlig påvise romproduktion på ejendommen helt tilbage til 1741, hvilket er otte år før det ældste kontinuerligt fungerende romdestilleri, som er Appleton Estate. Deres produktion af rom ophørte dog i 1962 for først at blive genoptaget i 2005, mens deres produktion af sukker har kørt uafbrudt siden 1720 og frem til i dag. Selve ejendommen Worthy Park Estate blev i 1670 etableret af en britisk løjtnant ved navn Francis Price, så det er en utrolig gammel og historiefyldt ejendom vi har at gøre med.

I Lluidas-dalen hvor fabrikken og markerne ligger, råder Worthy Park Estate over hele 4000 hektar sukkerrørsmarker hvor man i dag dyrker i alt 20 forskellige sukkerrørssorter. Sukkerfabrikken og romdestilleriet ligger sammen med alle sukkerrørsmarkerne omringet af bjerge og bakker nede i Lluidas-dalen hvor landskabet er relativt fladt og dermed ideelt for dyrkning af sukkerrør. Der knuses ca. 1200 tons sukkerrør på daglig basis og fabrikken kører i døgndrift med tremandsskiftehold. I alt har Worthy Park Estate ca. 200 medarbejdere, et tal som naturligvis øges drastisk i høstsæsonen, hvilket giver mening når man ved, at ca. 80 % af den årlige høst udføres ved håndkraft.

Mads Ved Skiltet Der Foerer Ned I Dalen

Mads Heitmann ved nedkørslen til destilleriet i dalen

ROMPRODUKTIONEN

Der produceres omtrent 12-15 tusinde tons rent sukker om året, og sukkerfabrikken er uden sammenligning den største indkomst hvis man sammenligner med deres romproduktion. Deres gamle dampmølle som driver fabrikkens aktiviteter, er helt tilbage fra 1911. Knapt så gammel er destilleriets romproduktion. På destilleriet, som ligger et par 100 meter væk fra sukkerfabrikken, finder man i skrivende stund ét double retort pot still-destilleringssystem samt seks fermenteringsbeholdere á 88.000 liter stykket.

På destilleriet laver man både rom med få volatile forbindelser samt rom med mange volatile forbindelser – altså både let smagende og tungt smagende rom. Fire af de seks fermenteringsbeholdere er reserveret til korte fermenteringsperioder hvor kultiveret gær benyttes. I disse beholdere skabes fundamentet til destilleriets lettere romudtryk så som deres WPL-mark (Worthy Park Light). Og når jeg kalder det for ”let rom” er det vigtigt at forstå, et det er let i forhold til den klassiske jamaikanske rom. Deres lette rom er markant tungere end rommen fra de spansktalende regioner i Caribien.

Oak Propagator

De åbne vildgærproducerende træbeholdere

De tungere romdestillater, så som WPE-market (Worthy Park Extra) produceres i de sidste to fermenteringsbeholdere. Udenfor fermenteringsbygningen findes yderligere fire store beholdere lavet af træ, hvori man udvikler den vildgær som benyttes til at lave den såkaldte ”high ester rum” som indeholder masser af esterforbindelser. Det tager ca. 90 dage at skabe den helt rigtige gærkultur ved hjælp af melasse, sukkerrørssaft og rå sukkerrør, som alt sammen bliver blandet i disse fire åbne gærproducerende træbeholdere. De lette romtyper produceres desuden via temperaturkontrolleret fermentering som når helt op på 8-9 % alkohol over 2-3 dage, mens de tungere typer som ikke når meget højere end 5-6 %, ikke er temperaturkontrolleret, og som løber over 2-3 uger. Den tungeste rom som produceres på stedet når næsten et niveau af esterforbindelser på 1000 gr/hL AA, hvilket er meget højt.

Her ses de forskellige esterniveauer/rum marks som produceres på Worthy Park:

MARK: ESTERS: NAVN: BLEND:
WPEL < 60 Worthy Park Extra Light Nej
WPL 60-119 Worthy Park Light Nej
WPM 120-239 Worthy Park Medium Light Ja
WPH 240-360 Worthy Park Heavy Light Ja
WPE 900-1000 Worthy Park Extra Nej

 

Det er vigtigt at understrege, at destilleriet kun producerer tre forskellige ”rum marks” på destilleringssystemet, herunder WPEL, WPL og WPE. WPM og WPH skabes ved at blande WPL og WPE i forskellige forhold. Denne blandepraksis er meget typisk for de fleste destillerier på Jamaica.

DOUBLE RETORT POT STILL

Uden det klassiske double retort pot still-destilleringssystem, som er rygraden i den jamaicanske romproduktion, ville vi ikke have den enestående og potente ”funky” smagsprofil, som Jamaica er så kendt for. Og derfor var det heller ikke nogen svær beslutning at gå med netop sådan et, da man på Worthy Park genopstartede destilleriet op i midten af 00’erne. Selvom de fleste kender double retort pot still-systemet som typisk jamaicansk, så eksisterer der naturligvis også kontinuerlige kolonne-destilleringssystemer på øen. Disse kom til øen i 1960’erne og findes i dag på tre af de seks jamaicanske destillerier, herunder Appleton Estate, Clarendon og New Yarmouth. Long Pond er også i besiddelelse af et, men det var efter sigende ikke virket i mange år... 

Potstill

Destilleriets 18.000 L double retort pot still

Destilleringsapparatet hos Worthy Park Estate er et 18.000 liter stort fuldautomatisk double retort pot still produceret af Forsyths i Skotland. Rommen som tilvælges eller ”hjertet” som det også kaldes, kommer ud af destilleringsapparatet ved 85-87 % alkohol, og ét gennemløb tager ca. 4-5 timer at gennemføre. For nogle år siden koblede man en mini-kolonne på toppen af den sidste retort for at få muligheden for at kunne producere et ekstra let destillat. Dette kender vi i dag som WPEL og det benyttes i blends.

Som noget nyt har Worthy Park de seneste år eksperimenteret med at lave rom på en base af friskpresset sukkerrørssaft, som man kender det fra Martinique og Guadeloupe, og som andre klassiske melassefokuserede romproducenter som Foursquare og St. Lucia Distillers, også har gjort det. Det er en trend som vinder mere og mere indpas rundtomkring i romverdenen, og som for Worthy Park har ligget lige til højrebenet i lang tid. Man skal nemlig have friske sukkerrør til sin rådighed, hvis man vil lave rom fra sukkerrørssaft, og hvis der er noget som Worthy Park har, så er det friske sukkerrør. På sukkerfabrikken presses tusindvis af liter frisk sukkerrørssaft hver eneste dag, så der var ikke langt fra ide til handling da visionen først rodfæstede sig. I øjeblikket produceres to forskellige romtyper ud fra sukkerrørssaften; WPL samt WPE, men med disse to komponenter kan man naturligvis også kreere WPM og WPH.

Desværre er den nye sukkerrørssaftrom endnu ikke frigivet, men ifølge Alexandre Kong – brandambassadør for Worthy Park Estate – så kommer det på markedet meget snart. Hvis det stod til ham, så var produkterne allerede frigivet sidste år, altså i 2022. Jeg var så heldig at smage en ikke-modnet samt en modnet WPL-version fra nogle prøveflasker under mit besøg. Det smager meget godt og har helt bestemt en sammensat smagsprofil hvor man aldrig er i tvivl om, at man har med Jamaicarom at gøre samtidig med, at smagen har et flot sukkerrørssaftpræg. Ifølge Alexandre påtænker de at kalde produktet for ”Jagricole” som er et ordspil på ordene ”Jamaica” og ”Agricole”.

To Proever Paa Jackricole

Jagricole-romprøver

ET MODENT DESTILLERI

Det er i skrivende stund 18 år siden destilleriet spyttede de første destillater ud af kondensatoren. Og i år frigives den første kontinuerligt rullende 12 år gamle rom i linjen af Worthy Park Estate-romprodukter. Det er en milepæl for et hvert ungt destilleri, og en skæringshandling som flytter et destilleri om Worthy Park fra at være et ungt destilleri til at være et modent destilleri. Det kræver tid, stor lagerbinding og fremsynethed at skabe nok modnet rom til at lave en sådan aftapning. Rommen kommer ganske enkelt til at hedde Worthy Park Aged 12 Years og tappet ved ambitiøse 50 % alkohol, og er sammensat at tønder indeholdende destilleriets WPL-mark.

Worthy Park Aged 12 Years

Worthy Park Aged 12 Years

På destilleriets romlager, som ikke er gigantisk og som kun huser 10.225 tønder da jeg besøger destilleriet, oplever de en årlig fordampning på mellem fire og seks procent fra fadene. Man finder i deres modningshal primært ex-bourbon-, men også ex-cognac-, ex-madeira-, ex-port- og ex-calvados-tønder. Al deres rom fyldes på fad ved 70 % alkohol som udgangspunkt, men under modningen tabes en del alkohol. Måske kan du huske Romhatten Cask Selection No. 3 som var en Worthy Park Rum fra 2013 med otte år på bagen? Den var faldet helt ned til kun 62 % alkohol, hvilket er et stor tab på kun otte år.

Barrels

Tønder i destilleriets eneste lagerhal

I lagerhallen har de desuden en del gammel rom til at ligge. Ja, faktisk har de stadig en ret stor beholdning (hvert fald et par hundrede tønder) af deres næstældste årgang fra 2006 på lager. Det er planen at der skal laves et eller andet sjovt med dem, men hvad det bliver til vides ikke endnu.

Aging Warehouse

Romlagerhallen ude fra

VOKSEVÆRK I NÆR FREMTID

Men fornemmer bestemt, at det lille destilleri står i skyggen af den store sukkerfabrik, forstået på den måde, at destilleriet blot er en lille sideforretning under den store Worthy Park-paraply. Det er helt klart plads til udvikling og udbygning, da hele setup’et egentlig bare spiller og langt hen ad vejen kan skaleres op. Det virker da også til, at folkene på destilleriet forventer en investering indenfor de kommende år. Endnu et destilleringsapparat samt en ekstra lagerhal med plads til endnu mere modnede rom, er i hvert fald håbet. For min skyld må de gerne komme i gang, for jeg kan ikke få nok af rommen fra Worthy Park Estate! 

1000-tak til Alexander Kong fra Worthy Park for gæstfriheden. 

 

Interesseret i at prøve en rom fra Worthy Park?

Prøv vores helt egen enkeltfadsaftapning; Worthy Park Rum 2013 Romhatten Cask Selection #3 kun tappet i 138 eksemplarer... Der er tale om en enkeltfadsrom som er modnet tropisk i otte år på destilleriet, og som er blevet tappet ved fadstyrke på 62 %. Det er en elegant og afstemt rom som samtidig har godt med fylde. Det er desuden den allerførste originale Worthy Park-enkeltfadsrom til at blive frigivet eksklusivt til det danske marked.

Worthy Park Rum 2013 Romhatten Cask Selection 3 Small

Worthy Park x Romhatten

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!



Destilleribesøg, Jamaica



Tilmeld dig nyhedsbrevet