Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Besøg hos St. Lucia Distillers

Skrevet d. 21-06-2017 af Mads "Romhatten" Heitmann

- en perle blandt de caribiske destillerier

Endelig fik jeg mulighed for at besøge St. Lucia! Jeg har længe betragtet St. Lucia Distillers på afstand fra Danmark, både igennem smagen fra deres forskellige produkter men også igennem div. fotografier delt af ligesindede på de sociale medier. Stedet har formået at vække en voldsom interesse i mig, ikke mindst pga. deres tre unikke pot stills. Og nu, tilbage i april måned, satte jeg så endelig fødderne på den lille tropiske ø. Det er der blevet denne artikel ud af.

Først lidt fakta om øen! Saint Lucia er en lille ø beliggende i den østlige del af det Caribiske Hav på grænsen til Atlanterhavet. Det er en del af de små Antiller og er beliggende nord for øerne Saint Vincent og Grenadinerne og syd for Martinique. Øen blev opdaget omkring år 1500 af den spanske opdagelsesrejsende Juan de la Cosa og har gentagne gange været skiftevis under britisk og fransk herredømme. I 1814 blev øen en britisk koloni, og fik senere selvstyre i 1967 - Saint Lucia har været selvstændigt siden 1979. Det lille land er dog stadig et af de 16 Commonwealth-lande, hvor den britiske dronning Elizabeth II er overhoved. Landet er desuden medlem af det Caribiske Fællesskab (CARICOM) og Organisationen for Østcaribiske Stater (OECS).

Gros Piton Petit Piton

De to bjerge på St. Lucia - Gros Piton & Petit Piton

Over 85 % af øens befolkning er af afrikansk oprindelse, og indbyggertallet overstiger ikke 200.000 individer. De små 200.000 indbyggere skal deles om 617 km2 frodigt landskab - øen kan sammenlignes med Grenada og den nordlige del af Martinique ift. geografien og klimaet.

På den lille ø findes kun ét romdestilleri ... men hvilket destilleri! Sjældent har jeg set et så autentisk og charmerende romdestilleri - en charme og autenticitet, som bestemt går igen i smagen af deres rom.

Chairmans Reserve Banner

Her ses destilleriets flagskib på et banner

Der har før i tiden været en halvstor sukkerindustri på åen, samt op imod 50 forskellige destillerier, men nu findes der altså kun ét tilbage. Selve destilleriet St. Lucia Distillers er en forholdsvis ung romproducent, da det er resultatet af en sammenlægning mellem to ældre destillerier. I 1972 fusionerede de to tilbageværende destillerier Bernard Distillery og Roseau Distillery ejet af henholdsvis Bernard familien og Geest familien. Det blev til “St. Lucia Distillers” og er i dag beliggende i Roseau Valley, hvor Geest-familien tidligere drev destillationsvirksomhed. St. Lucia Distillers er indenfor den seneste tid blevet opkøbt af Groupe Bernard Hayot (GBH), som også ejer de to rommærker fra Martinique, nemlig Rhum J.M. og Rhum Clément. Dette opkøb har bragt stabilitet og invisteringsressourcer med sig, og alle på destilleriet virker til at være utrolig glade for deres nye ejer.

Lennox Wilson, som er Production Manager hos St. Lucia Distillers, viser os rundt på destilleriet. Han er en yderst kompetent guide og kan svare på stort set alle vores mange nørdede spørgsmål.

Lennox Wilson Production Manager St Lucia Distillers

Lennox Wilson, Production Manager hos St. Lucia Distillers

St. Lucia Distillers er primært en melassebaseret romproducent. De bruger dog ikke melasse fra St. Lucia, men derimod fra Guyana. Tre gange om året kommer et tankskib forbi øen med lasten fyldt med melasse fra Guyana. Skibet lægger til ude i bugten, hvorfra man kobler en stor slange til tankskibet. Herfra pumper man melasse ind til romfabrikken. Det hele sker stort set automatisk via et fastliggende rørsystem fra midt i bugten og ind til destilleriet.

Gaerngsomraade 1

Tomme gæringstanke - produktionen stod stille da vi var forbi

På destilleriet ligger man inde med fire forskellige destilleringsapparater; Ét kontinuerligt- og tre keddeldestilleringsapparater. Man producerer sammenlagt omkring 1 mio. liter rom på disse apparater årligt, hvor 95 % af den årlige produktion bliver lavet på det kontinuerlige coffey still.

Coffey Still St Lucia Distillers

Det kontinuerlige coffey still

Lennox fortæller, at man på destilleriet trækker rom ud af kolonnen tre forskellige steder. Man lavet et udtræk på 95,9% abv., 94,2% abv. og 94% abv. og der er stor forskel i smagen på de tre forskellige udtræk. Rommen der kommer ud ved 95,9% abv. bliver som det eneste destillat ikke fadlagret - dette bruges til at producere en ulagret rom og indgår desuden i forskellige likører.

Coffey Still Up Close Paa St Lucia Distillers

Den ene af de to kolonner helt tæt på

De to kolonner er opdelt i en analyser (kolonne 1) og en rectifier (kolonne 2). Der findes 24 plader op igennem den første kolonne og hele 45 plader i kolonne nummer 2. Det er desuden kun lige godt en meter mellem første udtræk (94% abv) og sidste udtræk (95,9 abv) øverst på kolonne nummer 2.

Vendome Still Paa St Lucia Distillers

Vendome Still

Deres tre pot stills hedder henholdsvis John Dore 1, John Dore 2 og Vendome. De forskellige apparater producerer forskelligt smagende romtyper og svinger i mellem 84% og 88% abv. når man ser på det færdige produkt.

Det smukke Vendome Still blev installeret tilbage i 2002 og året efter startede det med at producere rom. Destilleringsapparatet stammer fra Trinidad og har aldrig før produceret rom. Det fungerede som et udstillingsapparat hos Trinidad Distillers, som bl.a. laver Angostura Rum. På dette tidspunkt var St. Lucia Distillers delvist ejet af Trinidad Distillers og man syntes derfor, at det lille Vendome Still kunne gøre mere gavn på St. Lucia, end i udstillingen på Trinidad.

John Dore 1 Paa St Lucia Distillers

John Dore 1

Det første af de tre stills, som blev installeret var John Dore 1 - destilleriets mindste pot still. Det blev installeret tilbage i 1998 og startede romproduktion samme år.

En del år senere blev John Dore 2 apparatet installeret og er i dag det største pot still på St. Lucia Distillers - det blev installeret i 2005 og har en kapacitet på 6000 liter .. en ordentlig bandit.

John Dore 2 Paa St Lucia Distillers

John Dore 2

Videre ind i en af lagerhallerne fortæller Lennox, at man på destilleriet har over 8500 fade med rom på lager, og at destilleriet har været i pladsproblemer i lang tid. Dog har de nye ejere fra GBH allerede igangsat en udbygning af lagerpladsen, så de inden længe kan huse over dobbelt så mange fade på destilleriet. De har i øjeblikket pladsproblemer og det fornemmer man bestemt, når man færdes på destilleriet - der står bogstaveligt talt fade med rom over det hele, og det virker ikke til at de har meget styr over placeringen

Team St Lucia Distillers

Personalet tager sig lige en slapper ... det gør man jo i Caribien

Siden 1999 har man produceret en rom ved navn Chairman’s Reserve, en rom som for nylig kom i en limited edition udgave under navnet “Forgotten Casks” - et navn, der refererer til nogle fade, som man havde glemt et sted på destilleriet. I 2007 opstod der nemlig en stor brand på fabrikken, og mange fade blev i al hast flyttet rundt i panik. Disse fade var på vej til at blive til den almindelige Chairman’s Reserve Rum, som gennemgår en afsluttende lagring inden tapning - og nu var denne afsluttende lagring i de glemte fade altså drastisk forlænget. Da man fandt fadene igen smagte rommen så godt, at man valgte at lave en specialudgave af Chairman’s Reserve, en specialudgave, som man nu hvert år laver en udgivelse af.

Lageret Paa St Lucia Distillers

Et kig ind i en af deres små lagerhaller

Destilleriet producerer overvejende rom fra gæringer på melasse, men når det er sagt, så har de også en beskeden produktion på sukkerørsjuice, fra sukkerrør som er groet og høstet på St. Lucia. Destilleriet ejer nemlig fem hektar, som er beplantet med sukkerrør - disse bliver høstet i hånden og knust med en lille sukkerrørsknuser. Under 1 % af deres samlede romproduktion er af typen Rhum Agricole. Man laver desuden kun Rhum Agricole på de to mindste kedler John Dore 1 og Vendome. Desværre stod produktionen stille, da vi var forbi, så vi fik ikke set den lille sukkerrørspresser i aktion, men det ser helt amatøragtigt ud ift. de store sukkerrørssaftdestillerier på Martinique.

Lillle Sukkerroerspresser St Lucia Distillers

En meget lille "hobby" sukkerrørspresser

Efter rundvisningen deltog vi i en dybdegående master class, hvor forskellige destillater blev smagt igennem. Her hos producenten har man hele otte forskellige destillattyper at arbejde ud fra, hvilket tillader dem at udvikle mange komplekse blendkombinationer. Tre forskellige coffey still komponenter samt fem forskellige pot still komponenter, herunder tre melassebaserede og to baseret på sukkerrørssaft.

Destillattyper

Her ses en oversigt over de tre forskellige typer af destillater

De tre pot stills er uden tvivl St. Lucias Distillers styrke, uden dem var de blot endnu et destilleri i Caribien. Det bliver spændende at følge destilleriets udvikling fremover, specielt nu hvor de har fået en stærk ejer, som kan hjælpe dem med at markere sig endnu stærkere på markedet.

Dette har uden tvivl været at af de fedeste destilleribesøg, som jeg har været på. Mange tak til Lennox Wilson for en yderst kompetent rundvisning.

Anbefalinger af St. Lucia aftapninger:

Hvis du endnu ikke har smagt rom fra St. Lucia Distillers, så vil jeg anbefale følgende aftapninger:

Admiral Rodney Extra Old St. Lucia Rum 40 %

Det er en 100 % kontinuerlig destilleret rom uden tilsat sukker, som er fadlagret mellem 9-12 år i brugte bourbonfade. Selvom blendet “bare” er ren kolonnerom, så besidder den stadigvæk en meget dyb smagsprofil og har en bred vifte af smagsnuancer. Der er ikke tilsat sukker til denne rom, selvom den er meget sød.

Santa Lucia Rum Admiral Rodney

Plantation Rum St. Lucia 2005 43 %

Her har vi at gøre med en rom, som er indkøbt af Maison Ferrand fra Frankrig. Rommen er en blanding af udelukkende pot still destillater, hvor hovedparten kommer fra John Dore 2 og resten fra Vendome apparatet. Rommen er destilleret i 2005 og lagt over på brugte bourbonfade, hvorefter den er blevet fragtet til Frankrig for at gennemgå en 18 måneder lang fadlagring på ex-cognacfade. Rommen er tilsat en smule sukker og har en enormt lækker balance mellem en potent smag og sødme.

Plantation 2005

Chairman’s Reserve St. Lucia Forgotten Casks 40 %

Dette er den klassiske Chairman’s Reserve Rum, som får lov til at fadlagre yderligere 5 år, hvilket giver den en alder fra 7 til 11 år. Det er et blend af rom fra kolonnen og kedlerne uden tilsat sukker. Den har en lækker og krydret smag og er medium bodied. Et lækkert glas.

25714409 Sant Lucia Rum Chairmans Reserve The Forgotten High

 

Note:
Turen til St. Lucia var sponsoreret af Juuls Engros og Groupe Bernard Hayot. Tak til Philip Gillier fra Groupe Bernard Hayot og hele teamet bag Juuls Engros.

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!


Tilmeld dig nyhedsbrevet