Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Appleton Estate Hearts Collection

Skrevet d. 19-12-2020 af Mads "Romhatten" Heitmann

De fleste romdrikkere har et forhold til Appleton Estate og rommen produceret af det gamle destilleri. Destilleriet kan dateres tilbage til 1749 og er et af Jamaicas ældste destillerier. Det er samtidig et af de destillerier som kontinuerligt frigiver nogle af de ældste romaftapninger, som findes på markedet. Ja, faktisk står Appleton Estate bag den ældste tropisk modnede rom nogensinde, nemlig deres ’Appleton Estate Independence 50 Year Old Rum’. Men det er ikke dét, som denne artikel skal handle om. I dag er fokusset ikke på høj alder men derimod på destillationen og ikke mindst tappestyrken. Appleton Estate og deres erfarne master blender Joy Spence, har nemlig fornyeligt frigivet tre forskellige udtryk som alle er 100 % batch-destilleret og tappet ved high proof – noget som er nyt for det gamle destilleri.

Den nye udgivelse er lavet i samarbejde med Luca Gargano fra Velier – en italiensk importør og distributør af rom. Hvis du ikke kender Luca Gargano, så kan det bl.a. nævnes at han stod bag de legendariske full proof Demerara-aftapninger fra 00’erne, han gjorde rommen fra Caroni til det det er i dag, han tappede det allerførste vintage agricole-rom og introducerede verden for Clairin – bare for at nævne nogle enkelte ting som kommer fra hans hånd. Nu har han så lavet et samarbejde med Appleton Estate, et samarbejde som kommer meget bag på de fleste i branchen. Appleton Estate er ejet af Campari Group og store korporationer som dem, har det med ikke at kaste sig ud i relativt små nicheeventyr. Men Campari Group har vist sig at være mere eventyrlige end som så.

Joy Spence 1

Master blender Joy Spence, Appelton Estate, Jamaica

Når man finder en flaske Appleton Estate Rum på hylden i supermarkedet, så er rommen altid et resultat af et større blend der indeholder flere forskellige årgange samt forskellige destillattyper. På destilleriet har man både batch-destillering og kontinuerlig destillering, og ligesom romproducenterne på fx Barbados, så blender Appelton Estate deres rom for at skabe en harmonisk smagsoplevelse. Destilleriets master blender Joy Spence benytter altså både de lette og elegante romtyper fra det kontinuerlige destilleringsapparat samt de tunge og fyldige romtyper fra destilleriets batch-destilleringsapparater. Det er en helt klassisk måde at blande rom, og ikke mindst skotsk whisky på. I den skotske whiskyindustri kalder man lignende produkter for single blended whisky. De nye aftapninger fra Appleton Estate kan sammenlignes med hvad skotterne kalder for single malt whisky, da de udelukkende består af spiritus fra batch-destilleringsapparater fra ét enkelt destilleri. Det er første gang i nyere tid, at Appleton Estate frigiver en pure single rum, som man kalder det i rommens verden, og at disse tilmed kommer ved en høj tappestyrke, er blot prikken over i’et.

The Pot Stills At Appleton Estate 2

Double retort pot stills hos Appelton Estate

Forestil dig hvis et whiskydestilleri som Macallan udelukkende frigav blended whisky ved 43 %. Hvor stort ville det ikke være, hvis de pludselig annoncerede at de ville frigive over 20 år gammel single malt whisky ved fadstyrke? Hvis du er whiskydrikker, så kan du sikkert sætte dig ind i, at vi skriver romhistorie med de nye aftapninger fra Appelton Estate.

Hver især består aftapningerne af et single marque, som refererer til måden man fermenter og/eller destillerer på, altså er et single marque en bestemt romtype som man kan lave på batch-destilleringsapparaterne. Hver af de tre single marques er kun tappet i et oplag på 3000 flasker. Der er naturligvis ikke tilsat hverken farve, sukker eller andre tilsætningsstoffer til disse særlige aftapninger.

Lad os se hvad de kan…

Appleton Estate Hearts Collection 1994
Aged 26 Tropical Years 60 %

Den ældste rom i serien er hele 26 år gammel, altså 26 tropiske år. Det er en utrolig gammel rom når man tager den høje fordampning på Jamaica i betragtning. Det er ikke unormalt at man årligt mister over 8 % til fordampning på de caribiske øer. Heldigvis får man noget værdifuldt retur, nemlig meget moden rom. Rommen udvikler sig ganske anderledes under tropiske forhold end hvis den fx blev modnet i det kølige Skotland. Man taler om, at rom modnet i troperne udvikler sig 2,5 gange hurtigere end i Nordeuropa, og ud fra den tese, så kan denne rom modningsmæssigt sammenlignes med en 65 år gammel single malt whisky fra Skotland. Ganske ekstraordinært, ikke?

Appleton Estate Hearts Collection 1994 Bottle Unstaged Dx Lr

Vintage-udgaven fra 1994 er den ældste rom i serien, men det er på papiret ikke den kraftigste af de tre. Den indeholder et kongene-niveau på 1184 g/100 LAA. Mere om hvad kongener er for en størrelse senere.

Rommen er sammensat af tolv tønder af samme marque, udvalgt af master blender Joy Spence i samarbejde med Luca Gargano.

Smagsnoter og vurdering:

Rommen har en utrolig flot fylde og frugtighed i sin aroma, men samtidig også friske og fyrige elementer. Man fornemmer en kraftig rom i glasset. Den vil frem i livet. Udover tørret frugt og dybe vaniljetoner, så finder jeg også masser af træ-noter. Disse er dog bedre balanceret end hvad man kunne have forventet af en så gammel tropisk modnet rom. Smagen er meget blød for en rom tappet ved 60 %, men den har samtidig meget mynte og ’friske’ noter i sig. Nogle gange sammenligner jeg disse elementer med lak, og de forekommer ofte når rom har ligget meget længe på træ. Nogle af de samme noter finder man i gammel tropisk modnet rom fra Caroni. For mig er det en off-note, og for andre er det et kvalitetsstempel. Generelt synes jeg her, at træet har taget for meget over, men slet ikke i nærheden af hvad jeg havde forventet.

89/100

Appleton Estate Hearts Collection 1995
Aged 25 Tropical Years 63 %

Vintage-udgaven fra 1995 er den næstældste rom i serien, og på papiret den kraftigste af de tre. Den indeholder et kongene-niveau på 1440 g/100 LAA. Kongener kaldes også volatile substances eller congeners og er biprodukter, der dannes ved gæring af alkohol og under modningen i egetræstønder. Det er organiske molekyler som f.eks. estere, acetone og fuselolie. Det er stoffer, som bidrager med farve, smag og aroma. Jo højere indhold af kongener, jo mere smag findes der i rommen og desto tungere er alkoholen. Kongener er derfor altafgørende for, hvordan og hvor kraftigt rommen kommer til at smage, og disse er målbare. For at sætte tallene i relief kan det nævnes at al rhum agricole fra Martinique mindst skal indeholde 225 g/100 LAA efter destillationen. De letteste romtyper i romindustrien indeholder helt ned til 8 g/100 LAA efter destillationen.

Appleton Estate Hearts Collection 1995 Bottle Unstaged Lr

1995-udgaven er en kraftig rom, ingen tvivl om det. Man skal dog ikke forvente at rommen er kraftig på esterforbindelser, da Appelton Estate ikke er en high ester-romproducent. Destillerier som Hampden Estate og Long Pond Distillery producerer esterholdige romtyper, noget som Appelton Estate ikke har tradition for.

Rommen er sammensat af tolv tønder af samme marque, udvalgt af master blender Joy Spence i samarbejde med Luca Gargano.

Smagsnoter og vurdering:

Den 25-år-gamle rom har i duften mere vanilje og karamel end 1994’eren. Den er bedre balanceret i sin duft og har ikke de samme ’lak’ elementer. Den er ligesom sin storebror præget af en dyb frugtighed med masser af fylde. Smagen er til gengæld meget domineret af de føromtalte ’lak’-elementer, også mere end 1994’eren. Det er imponerende hvor forskellig duft og smage rent faktisk kan være. Men igen, synes jeg at rommen er lidt for domineret af egetræ.

87/100

Appleton Estate Hearts Collection 1999
Aged 21 Tropical Years 63 %

Sidst men bestemt ikke mindst finder vi vintage-udgaven fra 1999. Det er den yngste rom i serien, og på papiret den letteste af de tre. Den indeholder et kongene-niveau på 855 g/100 LAA. Joy Spence har oplyst at to af de tre flasker i serien er af samme marque, men ikke hvilke der er ens. Ud fra alderen og kongene-niveauet på de forskellige aftapninger konkluderer jeg dog, at 1994 og 1999 er rom af samme type. 1999-udgaven er lidt lavere på kongene-niveau da den er fem år yngre end 1994’eren.

Appleton Estate Hearts Collection 1999 Bottle Unstaged Dx Lr

Rommen er sammensat af tolv tønder af samme marque, udvalgt af master blender Joy Spence i samarbejde med Luca Gargano.

Smagsnoter og vurdering:

Efter 21 år på fad er denne rom blevet sluppet fri. Den dufter markant anderledes end de andre to i serien. Den er noget mere ’herbal’ end de andre to og knapt så frugtig. Smagen er meget mere harmonisk ift. 1994’eren og 1995’eren og balance og harmoni er noget jeg vægter meget højt. 1999’eren smager som et helstøbt og gennemarbejdet produkt, hvor de to andre i serien mest af alt virker som blende-komponenter. Når ret skal være ret, så er alle rom i serien blende-komponenter som normalt bliver brugt i Appleton Estate’s ældre blends. Men 1999’eren har noget over sig. Der er ingen off-notes, der er harmoni og masser af kompleksitet. Det er seriens bedste rom.

91/100

Konklusion

Med Appleton Estate Hearts Collection skaber Luca og Joy romhistorie. Det gamle destilleri tager et længeventede spring ind i kategorien af pure single rum. Det er spændende for en rominteresseret person at smage nogle af de forskellige grundfarver, som Joy Spence male med, når hun skaber sine kunstværker. Farverne i sig selv er måske ikke pænere end det færdige maleri, men det giver os en god forståelse for Appelton Estate som destilleri, og ikke mindst hvad det vil sige at være master blender.

Hvis vi skal blive i malerianalogien, så kunne jeg fremadrettet godt tænke mig at se et maleri, som bestod af flere forskellige farver fra destilleriets double retort pot stills. Altså et blend af forskellige pure single rum marques med forskellig alder, hvor Joy bruger sin unikke evne til at blende sig frem til perfektion.

Appleton Estate Barrel Warehouse 1

Lagerhal hos Appelton Estate, Jamaica

Er de nye single marques pengene værd, spørger du så? De koster hver især omkring 2000,- og ja, for hvad det er, så synes jeg faktisk at de er pengene værd. Hearts Collection består af op til 26 år gammel tropisk modnet batch-destilleret rom tappet ved noget nær fadstyrke, fra noget som atypisk som Appelton Estate. Det er sjældent, eksklusivt og for de få. Så alene derfor synes jeg at det er pengene værd. Kunne jeg ønske mig en højere kvalitet af de enkelte aftapninger? Ja, det kunne jeg godt. Min vurdering er måske lidt lunken (måske mine enorme forventninger påvirker den) men tag ikke fejl – det er pænt stor rom, det her.

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!



Jamaica, Appelton Estate, Velier



Tilmeld dig nyhedsbrevet