Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Tre julegaveideer til romdrikkeren

Skrevet d. 17-12-2015 af Mads "Romhatten" Heitmann

Rom i julegave - det er en sikker vinder! Vi elsker procenter pakket pænt ind. Enten står du og skal ønske dig en rom til din samling, eller også står du og skal finde en rom som julegave til en du holder af.

Uanset hvad så er spørgsmålet; Hvilken rom skal du vælge? Der er efterhånden 600-800 forskellige rom på det danske marked, og der kommer hele tiden flere og flere til, og det kan derfor godt være lidt uoverskueligt, hvis man ikke har overblikket. Derfor giver Romhatten.dk dig tre bud på rom, som du sagtens kan satse på, uden at julen går i vasken.

 

Forslag nr. 1: 

Bristol Classic Rum Port Morant 1999
46 % | 70 cl.

Rommen til nørden

Bristol Spirits er en uafhængig aftapper af rom, og ejeren af virksomheden John Barrett har tappet rom i over 20 år. Han opkøber rom fra Caribien, Syd- og Mellemamerika, som han efterfølgende færdigmodner i England, hvorefter han tapper rommen på flaske i eget mærke.

John Barrett benytter sig ikke at sukker, karamelfarve eller andet udefrakommende, hvilket betyder, at du her får en rom uden så meget pjat. Dette er 100 % rom - dette er 100 % lækkert.

Jeg har udvalgt Bristols Port Morant 1999, og det er ikke tilfældigt. For mig er dette en af de bedste Port Morant’er på markedet og specielt til prisen. Rommen er destilleret i Guyana på det legendariske destilleringsapparat med kælenavnet “Port Mourant”... Et legendarisk dobbelt pot still med en endnu mere legendarisk smag. Denne smag får du ikke andre steder.

Img 5553

Duften er præget af en let røg, måske nærmere en brændt egetræ kombineret med en mørk karamel. Derudover en lille spisfindig lakridsnote. Smagen er meget genkendelig - denne rene Port Mourant-smag vil minde dig om El Dorado 15 Years Old Rum, bare uden den tunge sødme. Et super komplekst glas rom af virkelig høj kvalitet!

Du skal ønske dig denne aftapning, hvis du er kommet ud over den søde fase og har fundet smag for den tørre romstil.

Klassisk, elegant og distinkt!

Pris: Ca. 500,-

 

Forslag nr. 2:

Ekte Rum Aged & Geeky
43 % | 70 cl.

Rommen til den etablerede romdrikker

Note: Da Rum Club Rum for nylig har ændret navn til Ekte Rum vil denne rom nogle steder både kunne findes under navnet Ekte Rum Aged & Geeky og Rum Club Aged & Geeky - dette er ikke det samme blend, så vær opmærksom. Størrelserne på flaskerne er ligeledes ændret fra 50 cl. til i dag at indeholde 70 cl.

Ekte Rum (tidl. Rum Club Rum) er et dansk rommærke, som udspringer fra Rum Club i København; den bar i norden med det største udvalg af rom. Ejeren af Rum Club, Daniel Nunez Bascunan, er ligeledes manden bag Ekte Rum-serien. Han har udviklet en romserie, som rammer meget bredt med både tørre og søde rom samt mixere og sippere. Desuden har Daniel for nylig sendt en serie på markedet af Single Cask Rum ligeledes under Ekte Rum-brandet.

Vær opmærksom på, at denne anbefaling går på Ekte Rum aftapningen og ikke Rum Club-aftapningen, da der er forskel på disse. Ekte Rum Aged & Geeky er et blend, der kombinerer kolonne rom fra Trinidad samt pot still rom fra Guyana - og i det nye blend en anelse pot still rom fra Jamaica. I rommen finder du også et lidt ældre blend af Barbadosrom. En kraftig rom med bløde noter af vanilje og karamel samt lidt dybere grønne noter. Kolonnedestillatet giver bløde og lidt citrusagtige noter samt elegance, hvor pot still rommen giver kraft, tyngde og struktur. Rommen var i den tidligere aftapning afrundet med en smule moscovadosukker samt økologisk rørsukker, i alt 18 gram sukker pr. liter rom. Dette er ikke tilfældet med de nye aftapninger af Ekte - både Aged & Geeky samt Pungent & Geeky (en anden rom i Ekte-serien) indeholdte tidligere sukker, men i dag tappes disse altså uden så meget som et eneste gram sukker i sig.

Ekte

Måske kan du stadig finde en Rum Club Aged & Geeky derude, men vær opmærksom på, at denne aftapning lige så stille er ved at blive udfaset fra markedet, da den er blevet udskiftet med en version, som ikke indeholder sukker. Du bør derfor være opmærksom, når du gør dit køb. Ekte Rum Aged & Geeky vil opleves som en noget mere tør rom, som langt hen af vejen passer bedre til den den etablerede romdrikker.

Rommen er endvidere ikke filtreret, og derfor kan du opleve lidt “grums” i flasken - men bare rolig, du dør ikke af det!

Desuden forhandles Ekte Rum eksklusivt af Vinoble-kæden.

Pris: Ca. 400,-

 

Forslag nr. 3:

Ron Millonario Solera 15 Reserva Especial
40% | 70 cl.

Rommen til dig med en sød tand

Du er måske lige startet med at udforske romverdenen? Jeg finder lige en klassiker frem til dig så…

Ron Millonario er ejet af Fabio Rossi, som måske bedre er kendt for at stå bag serien Rum Nation. Ron Millonario er fra Peru, og Fabio udviklede i midten af 00’erne denne rom sammen med folkene på det destilleri i Peru, som i dag leverer ham destillaterne.

Det er en solerarom, som indeholder lagret rom fra 8 til 15 år, og der er ret meget sukker i, hvilket giver rommen en meget blød og afrundet profil. Perfekt som en indgangsvinkel til ren spiritus.

Millonario15solera

I næsen finder du masser af brun farin, marcipan, vanilje, dadler og mørk chokolade. Smagen er meget tung på sukkersødme og ikke specielt nuanceret eller afvekslende. Dog har denne rom en god alkohol, som flot spiller op imod den tunge sødme. Man får lyst til at drikke mere, for det smager godt, og det udfordrer ikke så meget, at man bliver mættet af indtryk!

Denne aftapning er til dig, der godt kan lide din rom sød, rund og med en fyldig, cremet konsistens!

Pris: Ca. 400,-

Julegavetips fra Romhatten.dk
Over and out

Skrevet af: Eigon Vilhelmsen d. 18-12-2015 16:43
Og da jeg lige har modtaget en Bristol Classic PM 1999 med posten i dag, kan jeg fortælle at den fås til 399,00 hos whiskygaarden.dk.

Et spørgsmål til eksperterne: jeg har lige diskuteret om man kunne finde en rom at servere til risalamande. Jeg ville mene det skulle være en ret sød rom, måske ovennævnte Ron Millonario. Jeg finder bare den for overdreven sød, men den ville måske matche meget godt. Er der nogen, der har andre forslag, taget i betragtning at det meste af selskabet aldrig har drukket rom andet end blandet godt op med cola.

God jul


Rom i DanmarkTilmeld dig nyhedsbrevet