Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

På besøg hos en ung, fransk romkomet

Skrevet d. 28-06-2018 af Mads "Romhatten" Heitmann

Hvis du har befundet dig i rommens verden i et par år eller mere, så burde Compagnie des Indes Rum ikke være et fremmed mærke for dig. På romhatten.dk har jeg op til flere gange berørt produkter fra det franske indie-rommærke, og ikke mindst været til flere romsmagninger med ejeren af brandet, Florent Beuchet. Så da jeg fik muligheden for at besøge Florent i Frankrig, skulle der ikke meget betænkningstid til – afsted med os!

Besoeg Hos Cdi Rum

Compagnie des Indes er et mindre romfirma, som har eksisteret siden 2014. Florent Beuchet, som i dag er eneejer af rommærket, startede firmaet op sammen med en ven. Rom var blevet en passion for Florent nogle år tidligere. Florent opbyggede en interesse for rom igennem forskellige brand-ambassadør jobs hos fx Banks Rum i USA.

Spiritus flyder i årene hos Florent, og det har stået i kortene lige siden han kom til verden, at han skulle arbejde med alkohol. Florents far, Pierre Beuchet, har siden slutningen af 1970’erne distribueret vin under navnet DIVA, et firma som i dag også håndterer spiritus. Så da DIVA i 2014 manglede et rombrand i porteføljen sprang Florent i tønden med rom, og skabte sit eget rombrand; Compagnie des Indes.

Compagnie des Indes Rum var en af de første uafhængige aftappere, til at fortælle historien om ren, rå og naturlig rom. Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at der findes en god håndfuld af de større rombrands, som tilsætter sukker, karamel og smagsstoffer til deres rom, inden de tapper den på flaske. Florent er den skærende kontrast til dette. Han rører stort set ikke ved de single cask aftapninger, som han tapper, fx til det danske marked. Et fad, som han køber hjem, bliver blot meget let filtreret, så man undgår alt for mange egetræssplinter i sin rom, inden den tappes på flaske. Til disse single cask-aftapninger tilsættes der hverken vand, farve, sødme eller andre smagselementer.

Fra absinth til rom

Vores tur ned til rommen går helt naturligt igennem absinth, og ja, nu tænker du absinth? Hvordan i alverden hænger det sammen? Florents far er medejer af et absinth-destilleri, som producerer mærket Les Fils d'Emile Pernot. I en tidlig alder hjalp Florent til på destilleriet, og det lyder i dag på ham som om, at han har fået nok af malurt. Men han viser os med glæde rundt på det stedet, som er præget af en simplere tid. ALT laves i hånden.

Absinth Still

Et næsten 100 år gammel still, som destillerer absinth 

Florent fortæller os om absinth og dens historie. Han fortæller, at absinth er forbundet med store misforståelser, og at drikken i Frankrig med uret blev gjort ulovligt pga. malurten. Den generelle opfattelse i dag er, at absinth gjorde folk sindssyge pga. den høje koncentration af malurt i destillatet, men i virkeligheden skal vi et helt andet sted hen, for at finde svaret på hvorfor.

Les Fils Demile Pernot

Op til 1830 var absinth udelukkende en lokal drik, men da den franske hær i stor stil benytter sig af absinth under overtagelsen af Algeriet, vender soldaterne hjem med en tørst for absinth. Absinth bliver utroligt populært op igennem 1800-tallet, og det begyndte at gå udover vinsalget i Frankrig. Omkring 1880 er absinth lige så populært som vin og her skal vi finde grunden til at absinth bliver gjort ulovligt. Igennem lobbyarbejde fra vinbranchen i samarbejde med kvindebevægelsen, bliver der spredt falske rygter omkring den grønne fe. At man skulle blive blind, skære ørene af sig selv, kradse huden af eller på anden vis udføre vanvittige handlinger på baggrund af indtagelsen af absinth, er blot nogle af de rygter, som er med til at man i Frankrig indfører et forbud imod absinth. Mange europæiske lande adopterer dette forbud op igennem den første del af 1900-tallet, og først i 1981, mange år senere, er absinth igen blevet lovligt. Danmark har som et af de få lande i Europa aldrig forbudt absinth.

Img 1248

Malurt på destilleriets lager

Rom, side om side, med øl og whisky

På Le Rouget de l'Isle, som både er et bryggeri og et whisky-destilleri, ligger Florents fade med rom. I øjeblikket har han omkring 50-60 fyldte fade med rom til at ligge. Fadene ligger i en stor lagerhal side om side med endnu flere fyldte whiskyfade. Det er en relativ lille romoperation, men husk på, at det stadigvæk er et ganske nyt foretagende.

Armagnac Still Til Produktion Af Whisky

Armagnac Still, hvorpå man destillerer whisky på stedet

Det er også relativt nyt, at Compagnie des Indes er begyndt at opbevare tønder med rom på egen hånd. Indtil for kort tid siden opkøbte man udelukkende de forskellige rom, for at tappe dem på flaske med det samme. Forretningsmodellen har ændret sig lidt, eftersom likviditeten er blevet større. Nu har man råd til også at stå for en del af fadlagringen, og ikke blot blandingen og aftapningen.

Img 1270

Florent Beuchet måler lige en eksakte abv. inden vi skal smage fadprøven

Det bringer kæmpestor værdi til Compagnie des Indes-brandet, at de er begyndt selv at lave finish-lagringer. Nu er de ikke længere ”just another rum bottler”, nu kan de skille sig ud på fra mængden på et helt andet niveau. Siden 2014 er der kommet et hav af nye uafhængige romaftappere på markedet, og de fleste af dem køber mange af de samme fade, fra den samme rum broker i England. Så at Compagnie des Indes nu sender aftapninger på markedet, hvor de har sat deres eget præg på smagsprofilen, er fantastisk.

Compagnie Des Indes Lager

Compagnie des Indes lagerbeholdning

Under besøget på lageret smager vi omkring 15 forskellige fadprøver; bl.a. rom fra Florida, Guyana, Trinidad og Fiji. Florent arbejder med mange sjove og spændende fad-finishes. Vi smager rom, som har ligget på ex-Belize-rum casks, fransk egetræ hvorpå der tidligere har været whisky, PX-sherry-finish, klassisk ex-bourbon-fad, en interessant ex-New Yarmouth-finish, ex-Oloroso-sherry-finish, ex-portvin-finish og ex-moscatel-cask-finish. Han har virkelig gang i nogle interessante ting, dernede.

Sherry Casks

Bl.a sherry-fade som venter på at blive fyldt op

De udtryk vi får lov til at smage på, er relativt unge, hvor de fleste ligger med en modningsperiode på omkring ti år. Selv for Florent og Compagnie des Indes vokser træerne ikke ind i himlen – de er også blevet indhentet af den stigende efterspørgsel på gammel rom, hvilket betyder at priserne på de helt gamle fade er strøget gevaldigt i vejret. Derfor er Florent begyndt at indkøbe en god del yngre rom, for selv at stå for den sidste og meget værdifulde modningsproces. Når det er sagt, så kan vi stadig finde de helt gamle og eksklusive udtryk i Compagnie des Indes-serien.

Whiskytoender

Tønder med whisky fra det lokale whiskydestilleri

Som en lille krølle på lagerbesøget åbner Florent flaske 0 ud af 237 - en 29 år gammel Enmore Rum på 48% alkohol. Flasken er almindelig forseglet, men den er kun ca. halvfyldt. Flaske nummer 0 er det overskydende rom som lige med nød og næppe ikke kunne fylde en hel flaske. Der var vi heldige!

Cdi Enmore 29Y

Hvis du endnu ikke har prøvet rom fra Compagnie des Indes, så har jeg herunder lavet tre forskellige forslag, som du kan overveje at prøve:

Forslag 1:

Compagnie des Indes Julie <3 Mads Jamaica 9 Ans 54,1%

”Julie <3 Mads”-aftapningen får mine varmeste anbefalinger. Det er en Jamaica-rom som er flasket ved fadstyrke, specielt til det danske marked. Og nårh ja, så markerer flasken også en stor begivenhed i mit eget personlige liv, nemlig at min kone Julie, sagde ja tilbage i august 2017.

Det er en ni år gammel rom, som besidder en skøn frugtighed – en klassisk, let jamaicaner som kan noget helt specielt. Der er fx mange røde bærnoter i smagsprofilen, nærmest hindbær. Der findes kun 230 flasker af denne single cask-aftapning.

Pris ca. 750 kr.

Compagnie Des Indes Julie 3 Mads Jamaica 9 Ans 54 (1)

Forslag 2:

Compagnie des Indes Nicaragua 11 Ans Cask SN18 69,1%

Det er ikke hver dag at Mads Heitmann anbefaler en rom fra Nicaragua, men denne 11 år gamle udgave fra en efterhånden gammel udgivelse (vi skal tilbage til 2016), fortjener opmærksomhed.

Der er fuld knald på julekrydderierne i næsen, allehånde, nelliker og let appelsinskal. Der er en usandsynlig dyb smag, som er præget af flotte mørke noter. Den er alt andet end hvad man forbinder en Nicaragua-rom med. Alkoholen er om end ikke så afbalanceret, men det er stadig et vanvittigt flot glas rom.

Pris ca. 800 kr.

Compagnie Des Indes Nicaragua 11 Ans Cask Sn18 69

Forslag 3:

Compagnie des Indes Guyana Enmore 27 Ans Cask MEC7 52,7%

Gammelt Guyana-rom er noget af det bedste der findes, og selvom Enmore ikke nødvendigvis er mit foretrukne destilleringsapparat på Diamond Distillery, så er denne aftapning med helt fremme hos de allerstørste.

27 år på et egetræsfad er længe, og det er derfor heller ikke overraskende at næsen byder på masser af finér og høje lak-toner. Der er også røde bær og engelsk lakrids af finde! Egetræet er meget kraftig på denne rom, og man skal lige vænne sig til den heftige laktone. Ellers utrolig interessant rom i smagsprofilen, hvor man finder brændt sukker, figner og dadler samt en flot, dyb og frem for alt vedvarende smag. 

Pris ca. 2750 kr.

Compagnie Des Indes Guyana Enmore 27 Ans Cask Mec7 52

Mange tak for gæstfriheden, Florent!

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!



Uafhængige aftappere, Destilleribesøg



Tilmeld dig nyhedsbrevet