Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

MAKE RUM & COLA GREAT AGAIN!

Skrevet d. 22-09-2023 af Mads "Romhatten" Heitmann

Rom & Cola er en af de mest ikoniske drinks nogensinde. Det er en af verdens mest kendte drinks, men samtidig også en drink med et ret så blakket ry. Det er en drink som for mange appellerer til laveste fællesnævner, men for mig er det noget ganske andet! For mig er det en drink som er klar til en genoprejsning, og som fortjener stor hæder og respekt. Med de rigtige ingredienser er det en enestående og velsmagende tørstslukker, hvor genialiteten ligger i den simple sammensætning af rom, cola og lime.

Historien bag – kort fortalt

Man siger, at drinken Rom & Cola, eller Cuba Libre (Fri Cuba), som er drinkens oprindelige navn, blev født på Cuba i starten af 1900-tallet, efter den kun ti uger lange spansk-amerikanske krig i 1898. En krig der resulterede i det spanske imperiums fald og som samtidig styrkede amerikanernes position som aspirerende supermagt. Cuba fik herefter sin selvstændighed og når et land for første gang får sin selvstændighed, skal det naturligvis fejres med en lille én. Den cubanske rom blev sammensat med den amerikanske cola, som med de amerikanske soldater var kommet til øen, og vupti; Cuba Libre blev født!

Den oprindelige opskrift

En rigtig Cuba Libre består af let cubansk modnet rom (det kunne være Havana Club), en udefineret mængde Coca Cola, limesaften fra en limebåd og naturligvis isterninger. Det er en sødmefuld men alligevel forfriskende drink som KRÆVER brugen af lime! Limesaften har nemlig den vigtige funktion at agere balanceskaber i en ellers meget sukkersød smagsoplevelse.

Desværre har den klassiske drink de seneste årtier oplevet tilbagegang, når det kommer til prestige. Der er helt sikkert stadig mange som bestiller drinken på barer, og der er også mange som stadig laver den i hjemmebaren, men alt sammen uden den helt store entusiasme. Rom & Cola’en er for langt de fleste mennesker blevet til en drink, hvor man bruger den billigste og dårligste rom, og maskerer denne med store mængder Coca Cola eller Pepsi Cola. Og dét skal vi væk fra!

Prøv dig frem

… og tag en klassiker med ind i det 21. århundrede!

Hvorfor er de fleste kun villige til at betale omkring 100 kr. for en rom af tvivlsom kvalitet, når den skal bruges i en Rom & Cola, når de samme folk i et væk betaler 300-400 kr. for en flaske gin som skal bruges til Gin & Tonic? Jeg vil en-til-en sammenligne Gin & Tonic og Rom & Cola på den måde, at den rigtige rom kombineret med den rigtige cola kan skabe smagsmæssig magi, ligesom den rigtige gin sammensat med den rigtige tonicvand kan gøre det. Og så skal jeg samtidig lige understrege, at indholdet af sukker i tonicvand omtrent er det samme som i en standard cola.

Udvalget af rom er naturligvis enormt efterhånden, og du har helt sikkert et lille udvalg af gode flasker hjemme i dit barskab. Men udvalget af special-cola er også støt stigende. Her er en liste med en lille håndfuld af special-colaer, som du kan prøve dig frem med:

  • Jarritos Cola Natural
  • Tomarchio Cola
  • Naturfrisk Cola Cool
  • Gusto Organic Slim Cola
  • Boylan Cane Cola

… bare for at nævne nogle stykker! En helt almindelig Coca Cola er dog ej at kimse af.

Spar ikke på rommen. Det nytter ikke noget, at du hælder 20 cl. cola oveni 2 cl. rom. Lav en ordentlig drink som rent faktisk smager af noget! Jeg vil altid gå efter noget i retningen af 6 cl. rom til 12 cl. cola, alt efter hvor kraftig rommen er. Rommen skal smage igennem, så den komplementerer colaen, fremfor at blive begravet af colaen.

Og husk nu limesaften og rigeligt med isterninger… Viva la revolución!

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!Rom & ColaTilmeld dig nyhedsbrevet