Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Black Tot Day

Skrevet d. 31-07-2015 af Mads "Romhatten" Heitmann

I dag er det (den 31. juli) "Black Tot Day" og det skal fejres. Denne dag markerer, at den britiske flåde den 31. juli 1970 for sidste gang skænkede rom til de britiske sømænd som en del af deres løn. Dagen blev kendt som ”BLACK TOT DAY” opkaldt efter det lille messingbægre, som rommen blev skænket op i (et tot). Det er altså i dag 45 år siden at man afsluttede en over 350 år gammel flådetradition. Verden over mindes man en epoke i britisk flåde historie ved at drikke en dram "navy rum".

Hvordan er navy rom egentlig opstået? Lidt baggrundshistorie herom følger:

I 1654 bliver viceadmiral William Penn sendt fra England med 38 skibe stor flåde til Hispaniola (Haiti og Den Dominikanske Republik). Målet er at erobre øen fra den Spanske kolonimagt. Øen er ikke et tilfældig valg da det er den 2. største ø i Caribien og samtidig gemmer på meget store rigdomme.

Englænderne ankommer til Santo Domingo på Hispaniola midt i april 1655, men får ikke held til at slå Spanierne i kampen om øen. William Penn ved, at han ikke kan vende tilbage til England uden en sejer og beslutter sig derfor til at sætte sejl mod Jamaica. Dette slag falder ud til Englands fordel, som erobrer øen fra Spanierne.

Hvor kommer navyrommen ind i billedet? Jo, da turen fra England til Caribien nu har taget længere tid end beregnet mangler man derfor væske. Derfor beslutter man sig for at skænke Jamaicarom på den engelske flåde – og dette bliver starten på den daglige udskænkning af rom til de engelske søfolk.

Klasisske navy rum:

En navy rum er en rom som indeholder destillater fra Guyana, som minimum. Der må også gerne være andre lande repræsenteret i blendet, men disse skal være fra nogle af de tidligere engelske kolonier, så som fx Barbados, Jamaica og Trinidad.

Her er en liste over nogle af de klassiske rom på markedet, som kan beskrives som en navy rum: 

Pusser' Rum
Lamb's Rum
Sea Wynde Rum
El Dorado Rum
Velier Royal Navy Very Old Rum
Silver Seal Navy Rum

Skrevet af: Henning Lund d. 25-03-2017 00:07
Hvor store mængder fik de og var det ren rom eller gros 🤓


RomhistorieTilmeld dig nyhedsbrevet