Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Blending af rom

Skrevet d. 01-10-2012 af Mads "Romhatten" Heitmann

For at opnå den samme smag hver gang blender man som regel rom. Stort set alt rom er blendet sammen af flere forskellige tønder, men mindre der naturligvis er tale om en "single cask" aftapning, altså en enkeltfadsaftapning.

Et romblend kan sagtens bestå af 50 eller flere forskellige tønder. Det er ”master-blenderen” der står for denne proces. Master-blenderen er en person med et utroligt sæt smags- og duftesanser. Havana Club har en lille håndfuld master-blendere som hver især har været i lære i 15 år, inden de kan kalde sig master-blenders. Så lang tid tager det at uddanne sig inden for faget. Master-blenderne udvilger tønder med rom efter modning, alder og nogen gange også ud fra destillat-type. Det er dog ikke bare lige sådan. Man kan ikke sammensætte rommen efter en opskrift, da de fleste rom udvikler sig forskelligt fra tønde til tønde. Det er derfor vi har brug for master-blenderen.

Nogen master-blendere er faktisk trætte af alders-angivelser på flaskerne, da det ikke er alderen på rommen, der bestemmer hvor vidt rommen er klar til brug eller ej. Det er primært forbrugerne, og derfor også markedsføringsafdelingerne, der er vilde med ”alder” på flaskerne. Egentlig kan man ikke bruge alderen til ret meget, hvis man ikke ved noget om hvor rommen har lagret, i hvilken type egetræ samt hvilken type destillat der er tale om. 



Romproduktion



Tilmeld dig nyhedsbrevet